Cijepljen u prosincu, umro u sijecnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetrdesetšestogodišnji muškarac koji je u nedjelju 9. sijecnja preminuo od posljedica svinjske gripe u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljevic" bio je cijepljen protiv gripe, potvrdio nam je u utorak ravnatelj klinike Antun Beus.

Iako cijepljen na vrijeme, još prije mjesec dana, pacijent najvjerojatnije nije razvio antitijela za zaštitu od gripe zbog nedijagnosticirane bolesti za koju nije ni znao, pretpostavljaju lijecnici.

- Moramo vidjeti nalaze koštane srži da bismo znali zašto mu je po primitku u bolnicu utvrden izuzetno veliki broj crvenih krvnih zrnaca, kaže Beus. Dodaje da je oboljeli zbog toga imao izuzetno loš imunitet.

Moguce je, kaže Beus, da je djelovanje cjepiva blokirala policitemija, bolest koju karakterizira povecani udio eritrocita u krvi, no takva krvna slika može biti i posljedica šoka. Osim toga, preminuli pacijent bio je pretio - imao je 150 kilograma - i bolovao od dijabetesa, a prije cetiri godine prebolio je tešku legionelozu.

Sve je to, kažu lijecnici, pogodovalo smrtnom ishodu. Beus je dodao da druga dvojica umrlih od te gripe nisu bili cijepljeni.

U klinici su u kriticnom stanju dvije žene s virusnom upalom pluca kao komplikacijom svinjske gripe, koje su prikljucene na uredaje za umjetno disanje. Jedna je u dobi od 46 godina i pati od pretilosti, a druga, u dobi od 71 godine, ima umjetne srcane zaliske.

Lijecnici vjeruju da ce se obje žene oporaviti, kao i 50-godišnji muškarac na intenzivnoj njezi koji ima tešku gripu s poremecajem svijesti.

Inace, u ovoj klinici trenutacno je hospitalizirano 60 pacijenata s gripom i upalama pluca, a medu 200-tinjak pacijenata koliko ih dnevno posjeti hitnu ambulantu klinike svaki drugi ima gripu. Virus svinjske gripe A/H1N1 i dalje je jedini virus influence izoliran u laboratoriju ove klinike.


Podijeli: Facebook Twiter