Cijepite pse protiv bjesnoće!

Na Buzeštini ima mnogo pasa i zbog tartufara (J. PREKALJ/arhiva)
Na Buzeštini ima mnogo pasa i zbog tartufara (J. PREKALJ/arhiva)

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće zakonska je odredba i nužna preventiva, a u Veterinarskoj ambulanti Buzet provodi se tijekom čitave godine. Osim toga, veterinari obilaze i teren širom Buzeštine, uključujući područje laniške općine, i cijepe pse u dvorištima vlasnika. Uprava za veterinarstvo propisala je jedinstvenu cijenu za čitavu Hrvatsku. Do kraja ožujka ona je nešto povoljnija i iznosi nešto manje od 140 kuna, dok će nakon tog roka biti oko 160 kuna.

Lani je u buzetskoj Veterinarskoj ambulanti, saznajemo od direktora Branka Grebla, cijepljeno 1.646 pasa. U Buzetu je otvorena i privatna veterinarska ambulanta Tomislava Čanića, gdje je lani cijepljeno 145 pasa, a ima Buzećana koji svoje pse cijepe u susjednim gradovima.

Procjenjuje se da je na buzetskom području gotovo dvije tisuće pasa, ponajviše tartufarskih, ali i lovačkih te kućnih ljubimaca, pa Buzeština i dalje zasigurno spada među područja s najvećim brojem pasa u odnosu na broj stanovnika. Razlog tomu su i tartufari, koji u potrazi za tim skupocjenim podzemnim gljivama koriste pse.

Zadnji slučaj lisice zaražene bjesnoćom na sjeveru Istre zabilježen je 27. prosinca 2010. godine, no opreza nikad naodmet jer se bjesnoća, upozoravaju veterinari, u prirodi znala pojavljivati ciklički, svake tri godine. Greblo smatra da je na trenutnu situaciju zasigurno povoljno utjecao projekt oralne vakcinacije lisica koji se provodi na čitavom području Hrvatske. Višegodišnji program iskorjenjivanja bjesnoće započeo je predlani, sufinancira se sredstvima EU-a, a provodi ga Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede. Njime se želi spriječiti širenje bjesnoće i iskorijeniti ovu opasnu bolest kod divljih i domaćih životinja.

Mamci s cjepivom protiv bjesnoće, koji lisice privlače mirisom, bacaju se iz zrakoplova dva puta godišnje. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter