Cijepite pse protiv bjesnoce!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijepljenje pasa protiv bjesnoce zakonska je odredba i nužna preventiva, a u Veterinarskoj ambulanti Buzet provodi se tijekom citave godine. Osim toga, veterinari obilaze i teren širom Buzeštine, ukljucujuci podrucje laniške opcine, i cijepe pse u dvorištima vlasnika. Uprava za veterinarstvo propisala je jedinstvenu cijenu za citavu Hrvatsku. Do kraja ožujka ona je nešto povoljnija i iznosi nešto manje od 140 kuna, dok ce nakon tog roka biti oko 160 kuna.

Lani je u buzetskoj Veterinarskoj ambulanti, saznajemo od direktora Branka Grebla, cijepljeno 1.646 pasa. U Buzetu je otvorena i privatna veterinarska ambulanta Tomislava Canica, gdje je lani cijepljeno 145 pasa, a ima Buzecana koji svoje pse cijepe u susjednim gradovima.

Procjenjuje se da je na buzetskom podrucju gotovo dvije tisuce pasa, ponajviše tartufarskih, ali i lovackih te kucnih ljubimaca, pa Buzeština i dalje zasigurno spada medu podrucja s najvecim brojem pasa u odnosu na broj stanovnika. Razlog tomu su i tartufari, koji u potrazi za tim skupocjenim podzemnim gljivama koriste pse.

Zadnji slucaj lisice zaražene bjesnocom na sjeveru Istre zabilježen je 27. prosinca 2010. godine, no opreza nikad naodmet jer se bjesnoca, upozoravaju veterinari, u prirodi znala pojavljivati ciklicki, svake tri godine. Greblo smatra da je na trenutnu situaciju zasigurno povoljno utjecao projekt oralne vakcinacije lisica koji se provodi na citavom podrucju Hrvatske. Višegodišnji program iskorjenjivanja bjesnoce zapoceo je predlani, sufinancira se sredstvima EU-a, a provodi ga Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede. Njime se želi sprijeciti širenje bjesnoce i iskorijeniti ovu opasnu bolest kod divljih i domacih životinja.

Mamci s cjepivom protiv bjesnoce, koji lisice privlace mirisom, bacaju se iz zrakoplova dva puta godišnje. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter