Cijene stanova u Puli rastu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijene nekretnina i prošlog su se mjeseca spuštale, a prema podacima portala Crozilla.com u studenom su, u odnosu na mjesec ranije, bilježile pad od 0,5 posto, dok su unazad godinu dana manje za 5,1 posto.

U studenom su cijene stanova rasle jedino u Puli i to za 0,4 posto, pa u prosjeku iznose 1.434 eura. Uz Pulu, porast je vidljiv i u Zadru za kojim, po podacima Crozille, sve više žude domaci i strani kupci. Ondje kvadratni metar u prosjeku košta 1.575 eura, a porast je ovog mjeseca minimalan i iznosi 0,1 posto.

Po rijecima glasnogovornice portala Mirjane Komljenovic, cijene su se najviše spuštale u Rijeci i to do tri posto, a na rijeckom podrucju kvadratni metar košta 1.638 eura. Nepobjedivi rekorder što se skupoce tice i dalje je Dubrovnik u kojem ce zainteresirani kupci za kvadratni metar morati izdvojiti i do 3.329 eura.

S obzirom na to da dubrovacki stan od 60-ak kvadrata približno košta 200 tisuca eura, pitanje je tko si to može priuštiti. Zanimljivo je da se za tu cijenu u Puli može kupiti atraktivan i daleko veci stan.

Pri vrhu ljestvice cijene drži i Split gdje je za kvadratni metar nužno izdvojiti i do 2.077 eura, dok je Zagreb jedini u kojem nekretnine vec nekoliko mjeseci gube na cijeni. Tako su u studenome  postale pristupacnije kupcima za 0,5 posto, a za prosjecni kvadratni metar potrebno je izdvojiti 1.824 eura.

Razlike i veliki nesrazmjer cijena najvidljiviji je na primjeru Osijeka, u kojem kvadrat stana košta manje od tisucu eura, tocnije, 959 eura. Ondje su se cijene ovog mjeseca dodatno spuštale za 0,3 posto.

Vec je poznato da su kuce jeftinije od stanova, a zadnji podaci govore da ta razlika prosjecno iznosi 5,5 posto. Kucu s okucnicom u gradu Zagrebu moguce je kupiti i za 16 posto jeftinije nego stan, u Osijeku ta razlika iznosi 25 posto, dok su u Puli kuce jeftinije pet posto. Za razliku od ostatka Hrvatske, jedino su u Zadru stanovi skuplji od kuca i to u prosjeku za sedam posto.

Prema podacima portala Crozilla, najviše stanova za kupnju tražilo se na podrucju Zagreba, Splita i Zadra, a veliki interes postoji i za stanove na podrucju Samobora i Varaždina.

- Danas je teško izdvojiti velik novac, no i u recesiji ima onih koji u nekoj mjeri mogu profitirati, a to su kupci koji si u ovom trenutku ipak mogu priuštiti kupnju stana. Naime, cijene su mnogo niže nego lani, a ozbiljnim interesentima prodavatelji u zadnje vrijeme sve više spuštaju cijenu ne bi li prodali svoju nekretninu, veli Komljenovic.


Podijeli: Facebook Twiter