Cijene stanova u 2009. pale cetiri posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijene nekretnina u Hrvatskoj lani su, u prosjeku, smanjene 4,1 posto u odnosu na 2008., pokazala je najnovija analiza Hrvatske narodne banke. Pritom je, stoji u biltenu HNB-a, pad cijena bio izraženiji u Zagrebu, gdje su se cijene u 2009. godini, u odnosu na godinu prije, smanjile za 5,2 posto, dok je na Jadranu pad cijena nekretnina bio slabiji te je iznosio 3,6 posto.

Analiticari središnje banke napominju da je na pad cijena nekretnina uvelike utjecalo intenzivnije smanjenje potražnje za nekretninama zbog usporavanja rasta raspoloživog dohotka stanovništva, a 2009. je obilježio i snažan pad potrošackog optimizma.

Osim toga, na pad potražnje za nekretninama utjecali su i pooštreni uvjeti dobivanja kredita te daljnji rast kamatnih stopa na stambene kredite, koje su u 2009. povecane za 0,4 postotna boda i dosegnule u prosincu razinu od 6,45 posto.

Pad potražnje za nekretninama u 2009. bio je snažan te se realna razina novoodobrenih stambenih kredita lani smanjila za cak 41,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Istodobno je ponuda nekretnina, prema podacima o broju izdanih odobrenja za gradenje stanova, koji se u prethodne dvije godine kretao oko 25.000, ostala relativno velika, što je rezultiralo znatnim brojem neprodanih stanova na tržištu nekretnina i pritiscima na pad njihovih cijena.

Lani je, naime, izdano oko 17 tisuca odobrenja za gradenje stanova, što je za gotovo 31 posto manje nego u godini prije.


Podijeli: Facebook Twiter