Cijene padaju, kupaca nikad manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kupuje se samo za keš, prodaja stagnira, cijene padaju, ali i dalje nisu za svaciji džep, bio bi zakljucak ankete koju smo proveli po istarskim agencijama za nekretnine. Da je situacija na tržištu svakim danom sve gora i da se krizi ne nazire kraj, govori i to što su neke agencije pod pritiskom pada prodaje bile prisiljene staviti kljuc u bravu.

Tako ce ovih dana vrata zatvoriti još jedna agencija u Rovinju, ciji vlasnik bez daška optimizma kaže da se dalje više ne može te sumnja da ce se išta promijeniti iducih mjeseci. Istice da neke agencije pola godine nisu uspjele ništa prodati, pa im nije preostalo drugo nego da prekinu s radom. Tocan podatak o broju zatvorenih agencija nismo uspjeli dobiti, no pokušavajuci nazvati njih 10-ak, svega nekoliko odgovorilo je na naš poziv.

- Ozbiljno razmišljam o zatvaranju agencije jer prodaje gotovo da i nema. Ljudi se zbog straha od gubitka posla, socijalne neizvjesnosti i visokih kamata u bankama sve rjede usuduju dizati kredite, što se direktno odrazilo na prodaju i kupnju. Prije su svi kupovali na kredit, a danas zbog strogih bankarskih uvjeta, koji traže tri do cetiri sudužnika, više da i nema interesa. Kupci su svjesni da ce itekako preplatiti stanove uz uvjete koje nude banke, pa ce ih tako stan koji danas kupuju za 90 tisuca eura za trideset godina koštati 260 tisuca eura, rekao je vlasnik rovinjske agencije, dodajuci da cijena kvadrata u Rovinju može doseci i cetiri tisuce eura.

Ni u Porecu nije ništa bolje, što nam potvrduje vlasnica jedne tamošnje agencije. Ona pak smatra da su cijene i dalje nerealne te da ih kupci nikako ne mogu pratiti. Veli da napuhani kvadrati na Poreštini nisu nikakva rijetkost, dodajuci da bi dvije tisuce eura po kvadratu u ovom trenutku trebao biti vrh.

- Posla ima slabo, gotovo ništa, i svi cekamo pomak. Zanimljivo je da se cijene i dalje drže iako je prodaja mizerna, a pokazalo se da oni kojima je hitno cijene spuštaju i do 30 posto. Prodavatelji koji imaju još neku nekretninu uz onu koju prodaju, na to ni ne pomišljaju te ce na miru i bez žurbe cekati da se tržište stabilizira, veli vlasnica porecke agencije.

Dodaje da se medu kupcima kojih se može nabrojati na prste jedne ruke podjednako nalaze domaci kao i strani državljani, medu kojima predvode Talijani i Nijemci. Vlasnik jedne pulske agencije istice da je Istra na dobrom putu da izgubi ruske kupce i investitore koji se sve više prebacuju na tržišta u Bugarskoj i Crnoj Gori. Smatra da je to posljedica toga što su ruskim državljanima u velikom broju odbijani zahtjevi za poslovne dozvole.

- Otišli su Rusi, a to se najbolje vidi iz podataka da je lani županijski Ured državne uprave zaprimio 700 zahtjeva za poslovne dozvole, dok ih je od travnja do listopada ove godine primljeno svega 70. Na nivou cijele Hrvatske stiglo je svega 447 zahtjeva, kaže vlasnik pulske agencije. I on smatra da je potražnja u velikom padu pa je tako u tri mjeseca uspio prodati samo dva stana, dok je tijekom ljetnih mjeseci tri stana prodao Rusima.

Glasnogovornica portala specijaliziranog za nekretnine Crozilla Željka Jurleta veli da stanovi nikada nisu bili jeftiniji, a da kupaca nikada nije bilo manje. Po njenim rijecima, zamjetan pad cijene kvadrata na mjesecnoj razini bilježi jedino Osijek, gdje je cijena u studenom bila 1.181 euro, što u odnosu na listopad predstavlja pad od 4,6 posto. Jurleta veli da ostali gradovi, ukljucujuci i najdinamicnije zagrebacko tržište, bilježe stagnaciju ili tek blagi pad cijena.

Tako je nižu cijenu od 0,7 posto u studenom bilježila Pula gdje je prosjecna cijena kvadrata iznosila 1.484 eura. Pad od 0,3 posto se dogodio u Rijeci i Splitu gdje su se cijene po kvadratu u prosjeku kretale od 1.774 i 2.161 eura. Zadarski kvadrat je u studenom koštao 1.738 eura, dok je u Zagrebu prosjecna cijena bila 1.917 eura. Dubrovnik i dalje predvodi po skupoci te cijena kvadrata u prosjeku iznosi 3.277 eura.


Podijeli: Facebook Twiter