Cijene nafte stabilne, u fokusu visoke zalihe i Kina

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Cijene barela nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima a u fokusu su nabujale zalihe zbog smanjene rafinerijske potražnje i zabrinutost zbog prekomjerne globalne ponude i usporavanja kineskog gospodarstva.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 49,21 dolar. Značajnijih promjena u cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje nije bilo ni u SAD-u gdje se barelom trgovalo po 42,13 dolara nakon što je nakratko potonuo na najnižu razinu u šest i pol godina, od 41,35 dolara. Američko tržište pritisnulo je jučer izvješće da su zalihe u ključnom čvorištu u Cushingu poskočile više od 1,3 milijuna barela u prošlom tjednu zbog popravaka i smanjenog rada rafinerije u Whitingu koji bi mogli potrajati mjesec ili više. "Sve dok rafinerija (u Whitingu) radi smanjenim kapacitetom, zalihe u SAD-u će rasti", tumači Robin Bieber iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates. Dodaje i da se kretanje cijena na američkom tržištu odvojilo od onog u Londonu. "Tehničke osnove ugovora bitno se razlikuju što zamućuje sliku. Na američkom bi tržištu cijene mogle padati a drugdje ostati nepromijenjene", dodaje. Iz Goldman Sachsa tumače da tržita roba u cjelini pritišće slabiji kineski juan, signalizirajući promjene u svjetskom gospodarstvu, među kojima će dominirati slabljenje kineskog gospodarstva. "Držimo da će krajnji efekt tih trendova biti pad cijena roba", ističu. Dodatni je uteg za tržišta kontinuirana prekomjerna ponuda, uz procjenu analitičara da bi cijene nafte mogle nastaviti silaznom putanjom sve dok se proizvodnja - posebno u Sjevernoj Americi - ne počne smanjivati.

"Najniže cijene sirove nafte u šest godina možda neće biti dovoljne da zakoče povećanje opskrbe iz SAD-a. Američki proizvođači nafte iz škriljca aktivno režu troškove i neki zarađuju i sa cijenama nižim od 30 dolara zabarel", upozoravaju analitičari ANZ Banka. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 47,28 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter