Cijene nafte pritisnute rekordnim razinama zaliha u SAD-u

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima nakon objave podatka da su zalihe sirove nafte u SAD-u dosegnule novu rekordnu razinu, iznova potpirivši zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 38,81 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 65 centi nižoj cijeni, od 37,67 dolara.

Američke su zalihe u prošlom tjednu ponovo porasle, za 2,8 milijuna barela, dosegnuvši novu rekordnu razinu, od 534,8 milijuna barela, unatoč najvišoj stopi iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta u 11 godina, izvijestila je u srijedu američka vlada. Podatak je ponovo skrenuo pozornost na prekomjernu opskrbu.

Dodatno je cijene danas pritisnuo jači dolar, koji poskupljuje naftu za imatelje ostalih valuta, kočeći potražnju.

"To je otvorilo vrata nižim cijenama. Akumulirao se višak u opskrbi koji treba ispustiti iz sustava", ocijenio je Hamza Khan iz ING-a.

Kontinuirani rast potražnje u Kini mogao bi pomoći u apsorpciji tog viška, napominje Reuters. Ta bi zemlja po izjavi čelnika kineskog trgovca naftom Unipeca trebala ove godine uvoziti 7,5 milijuna barela dnevno, i time preteći SAD koji trenutno drži poziciju vodećeg uvoznika nafte u svijetu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 34,91 dolar, što znači da je porasla 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter