Cijene nafte pod pritiskom i na početku 2015.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na početku trgovanja u petak cijena barela nafte na londonskom tržištu osjetno je porasla, zahvaljujući nadi ulagača da će se ove godine stabilizirati, no kasnije je, pod pritiskom velike ponude, izgubila te dobitke i skliznula blizu 57 dolara.

Tako je oko podneva na londonskom tržištu cijena barela gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 57,40 dolara, nakon što je rano jutros dosegnula 58,54 dolara. U srijedu su cijene dotaknule nove najniže razine od polovice 2009. godine, 55,81 dolar. Na američkom se tržištu, pak, barelom trguje po 28 centi višoj cijeni u odnosu na zatvaranje u srijedu, po 53,55 dolara, a tijekom jutra dosegnula je i 55,11 dolara. U prošloj je godini cijena nafte na američkom tržištu potonula 45 posto, što je njezin drugi po veličini godišnji pad u povijesti. Najveći pad zabilježen je 2008. godine, kada je izbila globalna financijska kriza. Trgovci kažu da je prije današnjeg početka trgovanja bilo dosta naloga za kupnju, uslijed špekulacije dijela investitora da bi cijene u ovoj godini mogle poskočiti nakon otkazivanja i zatvaranja skupih projekata istraživanja. Međutim, početni entuzijazam ubrzo je splasnuo.

"Ništa se nije promijenilo u vezi ponude. Ako ne dođe do znatnijih smanjenja ponude, naftna tržišta neće ojačati", kaže Ken Hasegawa iz tvrtke Newedge Japan. Cijene je u petak pritisnula izjava libijskih dužnosnika da je veliki požar u glavnom spremniku nafte u najvećoj izvoznoj luci te sjevernoafričke države konačno ugašen. Irak, druga po veličini izvoznica OPEC, priopćila je da joj se izvoz u prosincu popeo na najviše prosječne razine od 1980. godine, dosegnuvši 2,94 milijuna barela dnevno, dok podaci pokazuju da raste i proizvodnja nafte u Rusiji. Iranski dužnosnici pozvali su u četvrtak Saudijsku Arabija da pokrene mjere za potporu cijenama nafte, objašnjavajući da će drugi proizvođači s Bliskog istoka biti oštećeni, ako se cijene ne oporave. OPEC je, pod pritiskom Saudijske Arabije, u studenom prošle godine odlučio zadržati postojeću razinu proizvodnje nafte, premda je njezina cijena neprekidno u silaznoj putanji od lipnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter