Cijene nafte pale, u fokusu prekomjerna opskrba

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima, pritisnute očekivanjima o nastavljenom povećanju zaliha u Sjedinjenim Državama koja učvršćuju fokus na prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva pala 96 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,31 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 78 centi nižoj cijeni, od 38,60 dolara.

Već nekoliko tjedana Saudijska Arabija, Venezuela, Katar i razmatraju mogućnost zamrzavanja proizvodnje na siječanjskoj razini radi podupiranja cijena. Dogovoreno je da će se predstavnici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i velikih proizvođača izvan tog kartela sastati 17. travnja u Dohi.

"Opsežna verbalna intervencija očito je u značajnoj mjeri pomogla tržištima u prošla dva mjeseca, u kombinaciji s usporavanjem proizvodnje u Sjedinjenim Državama. Sada se taj faktor (intervencije) iscrpio i tržišta žele konkretne rezultate", tumači Ole Hansen iz Saxo Banka.

U međuvremenu je fokus ponovo usmjeren na prekomjernu opskrbu, a analitičari očekuju smjernice iz najnovijih tjednih podataka o američkim zalihama. Očekuje se njihov daljnji rast, na novu rekordnu razinu. 

U takvom okruženju cijene nafte trebale bi se kretati u ograničenom rasponu. "Proces uravnoteženja već je počeo ali višak u opskrbi još je prisutan a zalihe - koliko vidimo - i dalje rastu", sažima stanje na tržištu Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 35,48 dolara, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter