Cijene knjiga opet ce rasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga ce u Hrvatskoj od toliko žudenog dana njenog stupanja u Europsku uniju ponovno doci na udar PDV-a. Koliki ce on biti, ne zna se, ali da ce biti sigurno je kao što je sigurno da o tome nakladnici pojma nemaju. Ne znaju nakladnici, ne zna njihova krovna udruga - Zajednica nakladnika i knjižara - a ne znaju to ni u Hrvatskoj gospodarskoj komori, pod kojom Zajednica djeluje.

Gdje je zapelo u pravodobnom prosljedivanju tako važne informacije cehu, pitanje je za milijun dolara. Iako su originalne pozicije hrvatskog pregovarackog tima u poglavlju Porezi ukljucivale odgodu primjene PDV-a u nekim kategorijama, medu kojima je bila i knjiga, u posljednji cas odustalo se od toga i knjiga se, kao i kruh, mlijeko, lijekovi itd., ponovno našla na vjetrometini omraženog joj poreza.

Vesna Pusic, kao predsjednica Nacionalnog odbora za pracenje pregovora, objašnjava da u EU-u nema nulte stope PDV-a, što je poznato, a na pitanje zašto ceh nije sudjelovao, ili barem bio obaviješten o stajalištima dok se o njima raspravljalo, odgovara da ne zna.

Pitanje je takoder i je li se mogla dobiti odgoda primjene PDV-a - kao što je to, primjerice, za knjigu isposlovala Poljska na sedam godina - no neki izvori kažu da vjerojatno ne bi, i to zbog malenkosti našeg tržišta. Je li to tocno necemo nikad znati, jer nitko to nece ni predložiti.

Nakladnici su konsternirani, mogao bi biti senzacionalisticki uvod u tekst, ali nije daleko od istine. Seid Serdarevic iz Frakture ljutit je dok govori da su izdavaci vec sada na rubu, a da ce ih PDV, koliki god bio, pokopati. Slicno misli i Boško Zatezalo, vlasnik i direktor V.B.Z.-a, koji uvodenje PDV-a smatra udarom na kulturu.

Zatezalo kaže da ce se ponoviti prica iz prvog uvodenja PDV-a na knjigu 1998. godine, kad su stara izdanja prodavana po originalnim, a nova po novim, vecim cijenama.

No prica oko PDV-a aktualizirala je još jednom i pitanje što radi Zajednica nakladnika i knjižara i njima pridruženi clanovi u HGK-u. Jer ako su se pregovaraci, radne skupine, koordinacije i ostali zakopcali u pogledu informiranja ceha, onda im je netko trebao puhati za vratom i biti, ako ne unaprijed, a ono barem pravodobno obaviješten o svemu što se radi.


Podijeli: Facebook Twiter