Cijene goriva treba istaknuti

Bruno Bulić (M. MIJOŠEK)
Bruno Bulić (M. MIJOŠEK)

Slobodno formiranje cijena goriva koje je omogućeno novim Zakonom o tržištu nafte i naftnih derivata u Sindikatu Istre i Kvarnera (SIK) smatraju smišljenom krađom građana od strane Vlade i distributera nafte.

- Početkom primjene ovog zakona 18. veljače cijena eurosupera 95 iznosila je 10,29 kuna, a prvo je poskupljenje na 10,41 kuna uslijedilo samo tjedan dana nakon i očito je bilo dogovoreno među distributerima jer svuda je cijena bila identična. Nitko se nije osvrnuo na ovo povećanje, a prije su mediji, dok je država određivala cijenu, pratili svaku promjenu pa bila ona i od par lipa, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik SIK-a Bruno Bulić.

Uslijedilo je novo poskupljenje, ali sada cijene variraju pa tako je prije dva dana na benzinskim crpkama Europetrola litra eurosupera 95 koštala 10,41, u Ininim 10,54, a na Tifonu 10,59 kuna. Osim što je u manje od mjesec dana cijena benzina skočila i za 30 lipa, Bulić upozorava, da cijene nisu nigdje istaknute ili su vidljive tek kada vozač podigne ručku za punjenje benzina. Stoga u SIK-u traže od Vlade da obavežu distributere da u roku 30 dana postave displeje na cesti prije skretanja na benzinsku crpku te na njima istaknu cijene eurosupera i dizela kako bi vozači mogli odlučiti hoće li se zaustaviti.

- Prema Zakonu o zaštiti potrošača cijena mora biti vidljiva. Vozači trebaju znati unaprijed cijenu, a ne tek kad stanu i počnu puniti gorivo, dodaje Bulić.

Smatra i da se izmjena cijene goriva ne bi trebala dešavati na dnevnoj razni već na tjednoj, a i tada na temelju realnih promjena na tržištu nafte.

Osvrćući se na vraćanje zdravstvenog doprinosa na 15 posto, Bulić je kazao da u SIK-u u potpunosti podržavaju ovu odluku Vlade a da je prethodna odluka ministra Slavka Linića, na koju su oni upozoravali, proizvela samo kolaps u zdravstvenom sustavu. - Kod donošenja tog zakona Linić se oslonio na savjest poslodavca da će oni, s pet milijardi kuna koje im je oprostio, investirati u proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta. To je bio pokušaj brice da od stražnjice napravi lice! Oni su taj novac strpali sebi u džep! Komentirao je i najave o uvođenju outsourcinga u zdravstvo, za koji je rekao da se ne smije dogoditi jer "u svakom poduzeću outsourcing je skuplji od vlastitog radnika, osim ako nije riječ o nepoštenom outsourcingu u kojem se izrabljuju radnici i smanjuje plaća". (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter