Cijene goriva najniže u posljednje četiri godine

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Cijene naftnih derivata na domaćem tržištu pale su šesti tjedan zaredom, a ovoga puta riječ je o najvećem padu u približno zadnje četiri godine, prenosi portal cijenegoriva.info.

Prema podacima s tog portala, cijena litra eurosupera 95 u utorak je pala za 35 lipa i sada stoji 9,43 kuna na Ininim benzinskim postajama, dok je na Petrolovim za lipu jeftinija. Ovo je ujedno i najniža cijena ovog benzina u posljednje gotovo četiri godine, to jest od veljače 2011. godine.

Tijekom vala pada cijena u zadnjih šest tjedana, cijena litre eurosupera 95 spustila se ukupno za 76 lipa, što znači da prosječni spremnik od 50 litara vozač plaća 38 kuna manje. Vozači koji koriste eurodizel također imaju razloga za veselje jer je litra tog goriva pala za 30 lipa i približila se granici od 9 kuna.

Na Ininim i Petrolovim postajama to gorivo stoji 9,02 kune, što je najniža cijena od kolovoza 2011. godine.

Zbog šestotjedne korekcije cijena, prema informacijama portala cijenegoriva.info vozači koji koriste eurodizel u utorak plaćaju prosječni spremnik od 50 litara 33,5 kuna manje nego početkom prošloga mjeseca.

S druge strane, korisnici autoplina i dalje nemaju razloga za slavlje – cijena mu je po litri poskupila za 7 lipa i sada stoji 4,37 kuna, dok je loživo ulje u utorak na Ininim postajama pojefinilo za 30 lipa na 5,11 kuna.

Bit će novih pojeftinjenja?

Na londonskom tržištu cijena barela Brent Blend u utorak je nakratko potonula na novu najnižu razinu u zadnjih pet godina od 65,29 dolara, a potom se stabilizirala oko 66 dolara.

Riječ je o najnižoj cijeni nafte od rujna 2009. godine. Cijena Brenta pala je u ponedjeljak 4,2 posto ili za 2,88 dolara, što je treći po veličini najveći dnevni pad njezine cijene od početka godine.

Na američkom tržištu barel nafte nakratko je dotaknuo 62,25 dolara, najnižu razinu od srpnja 2009. godine, a sada stoji 63,28 dolara. U ponedjeljak je cijena barela na američkom tržištu pala 4,2 posto ili za 2,79 dolara.

Cijene nafte padaju zahvaljujući brzorastućoj američkoj proizvodnji nafte iz škriljevca i usporenoj potražnji u svijetu.

U utorak je jedan dužnosnik Ujedinjenih Arapskih Emirata poručio da će idućih mjeseci cijenu nafte određivati ponuda i potražnja na tržištu. To je najnoviji signal iz zaljevskih zemalja, koje su članice naftnog kartela OPEC, da su spremne i dalje proizvoditi dosadašnje količine nafte bez obzira na njezinu nisku cijenu.

Norveška brokerska tvrtka DNB Markets objavila je da bi prekomjerna ponuda mogla spustiti barel Brenta i do 50 dolara u prvoj polovini 2015. godine.

Cijena Brent Blenda kretala se u razdoblju od 2011. do 2013. oko 110 dolara za barel, a u srpnju je dotaknula i 115 dolara. Pad cijena nafte intenziviran je u studenome, nakon što OPEC nije odlučio sniziti svoje proizvodnje kvote unatoč prognozama da će biti viška nafte na svjetskom tržištu, kao i pozivima pojedinih svojih članica poput Irana i Venezuele da se kvote smanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter