Cijene domova bi mogle porasti i do 500 kuna

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Usprkos tome što u Istarskoj županiji razmatraju poskupljenje usluga smještaja u domovima umirovljenika jer, kako veli županijska pročelnica za zdravstvo Sonja Grozić Živolić, troškovi rastu, a decentralizirana sredstva su godinama na istoj razini ili se smanjuju, iz Ministarstva socijalne politike i mladih napominju da ukupan iznos minimalnih financijskih standarda za decentralizirano financiranje domova za starije i nemoćne u 2015. godini ostaju na razini 2014.

Izrada prijedloga

"Prema dopisu Ministarstva financija, rashode za decentralizirane funkcije u 2015. godini treba planirati najviše do razine prethodne godine. Raspored sredstava raspoređuje Istarska županija po svakom domu za starije i nemoćne osobe koji djeluje na njezinom području, u skladu s odlukama koje donosi županija. U tijeku je izrada prijedloga odluke za domove za starije i nemoćne osobe za 2015. godinu.

Ministarstvo socijalne politike i mladih ni na koji način nema utjecaj na formiranje cijena u decentraliziranim domovima, niti je ovlašteno utjecati ili na bilo koji drugi način propisivati cijenu usluga smještaja u decentraliziranim domovima za starije i nemoćne s obzirom da su osnivačka prava nad tim domovima prenesena 2001. godine s ministarstva na županije. Odluku o promjeni modela poslovanja i povećanja cijena usluga u skladu s rastom troškova poslovanja u županijskim domovima za starije i nemoćne isključivo donosi upravno vijeće doma u skladu s odlukama županije i nije dužno o tome tražiti suglasnost ili prethodno mišljenje Ministarstva", priopćili su iz Ministarstva socijalne politike.

Za osobe koje ostvaruju pravo na uslugu smještaja, a nisu u mogućnosti plaćati smještaj, država će kao i dosad, prema Zakonom o socijalnoj skrbi, doplaćivati razliku do punog iznosa cijene smještaja, ističu u ovom ministarstvu.

Demantirali napise

Iz Ministarstva su time demantirali napise u pojedinim medijima po kojima bi sredstva koja država "spušta" za domove mogla biti prepolovljena, zbog čega su županije navodno prisiljene posezati u vlastite prihode kako bi dofinancirale svoje domove. Domovi su u nekim županijama poskupjeli od 10 do 23 posto, što je alarmiralo udruge umirovljenika koje tvrde da je riječ o novom udaru na najsiromašniji dio populacije. Ukoliko bi i u istarskim domovima čiji je osnivač Županija - a riječ je o pulskom "Alfredu Štigliću", rovinjskom Domenicu Pergolisu te domovima u Raši i Novigradu - smještaj poskupio za spomenuti postotak, cijene bi samo u "Štigliću" skočile od 160 do 500 kuna. (M.VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter