Cijene ce više rasti zbog goriva nego PDV-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekonomist i konzultant dr. Ante Babic ne dijeli brojne dvojbe koje se cuju u javnosti oko povecanja PDV-a na 25 posto te promjena poreznog opterecenja placa. "Dobar dio PDV-a koji se prihoduje kod nas, više od pedeset posto, plate naši gosti tijekom turisticke sezone. Dakle, to ne ide izravno na teret gradanima, a ipak dosta utjece na gradane i njihovu potrošnju", naglašava dr. Babic.

Neki ekonomisti, ipak, kažu da je vecina potrošnje ona hrvatskih gradana, pa da ce povecanje PDV-a smanjiti potrošnju. Kako to komentirate?

- Cinjenica je da svi mi previše trošimo i da bi veci PDV mogao dodatno smanjiti javnu potrošnju. Ali, to bi se moglo ublažiti mjerama koje se poduzimaju prema onima s manjim i srednjim dohotkom kako njihova kupovna moc ne bi bila smanjena. No, ponavljam: za prihod PDV-a nama je najbitnija turisticka sezona jer gosti napune preko pedeset posto tih prihoda. Osobno sam 2006./2007. radio prilog o poreznoj reformi i znam da je više od pola novca iz PDV-a prikupljeno iz novcanika turista koji posjecuju Hrvatsku.

Turisticki sektor ocekivao je medustopu PDV-a, bila je i najavljena, no Vlada je odustala od toga.

- Ne bih rekao da je odustala. Mislim da ce se posebna pravila za turizam uvesti, ali ona kasne zbog složenosti te industrije. Treba odluciti hoce li se uvesti za privatni sektor, za hotele, agencije. Mislim da je odgodeno zbog toga i da ce se uvesti od 1. sijecnja 2013. godine.

Hoce li olakšice na placama, koje se krecu do stotinjak kuna mjesecno više u novcaniku onih s najnižim placama, biti dovoljne s obzirom na rast PDV-a za dva posto na vecinu proizvoda i usluga?

- Mislim da hoce i da ce se tako ublažiti cjenovni udar na najniže place, kao i na place srednjeg sloja. Rijec je o smanjivanju doprinosa koji ce direktno podignuti place. Oni koji zaraduju više, dobivat ce nešto smanjene place. No, u raspravi o poskupljenjima treba naglasiti da njih ne uzrokuje samo povecani PDV, nego i skuplje gorivo, koje vec sada imamo. Poskupljenje energenata daleko ce više utjecati na porast cijena od povecanja PDV-a. Veci PDV ne bi trebao povecati cijene više od jedan posto i nece zbog toga sve poskupjeti. Dio poreza preselit ce se na trošak potrošaca, ali dio ce otici i na trošak kompanija.

Tko je u nas, uopce, srednji sloj?

- Srednji sloj, odnosno srednje place u Hrvatskoj su one iznad 5.500 kuna. Više od sedamdeset posto ljudi ima place manje od cetiri tisuce kuna, gdje spadaju i razna komunalna i druga javna poduzeca. Naravno, srednji sloj ne gledamo samo po primanjima, nego i po imovini. Mi ne znamo tko što ima i teško je procijeniti tko doista pripada srednjem sloju, tako da možemo procjenjivati pripadnost nekom sloju po dohotku. A niži srednji sloj pocinje s 4.500 kuna mjesecno, dok viši srednji sloj ima place do 8.000 kuna.

Jesu li promjena PDV-a i najava drugih poreza, poput imovinskog, tek najava prave porezne reforme?

- Ovo što se sada dogada može se usporediti s krpanjem auta tek toliko da bi vozio dok ga iduce godine ne date na generalku. Vlada je naslijedila privremeno financiranje za prva tri mjeseca ove godine, koje je napravila HDZ-ova Vlada prema njezinim preferencijama. Tu se ne može ništa uciniti nego pokušati dodatno uštedjeti sljedecih devet mjeseci. Vlada ne može cijelu godinu napraviti kako ona želi jer je cijeli proracun napravljen na projekciji od 120 milijardi kuna, koja nece proci. Svoju poreznu politiku Vlada ce prema svojim zamislima moci naciniti tek u proracunu za 2013. godinu. (Dubravko GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter