Cijena zaprašivanja šeće, komaraca sve više

U poduzetničkoj zoni Buići-Žbandaj Grad će natrag kupiti zemljište koje je prodao još 2009. (Arhiva)
U poduzetničkoj zoni Buići-Žbandaj Grad će natrag kupiti zemljište koje je prodao još 2009. (Arhiva)

Na posljednjem zasjedanju porečkog gradskog vijeća, održanom u četvrtak navečer, najviše je vremena u raspravi zauzela gotovo ili naizgled irelevantna tema - odabir izvođača preventivne gradske dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije.

Gubljenje vremena

Između tri pravovaljane ponude izabrana je ona najniža (46 tisuća kuna) Eko servisa Matić iz Pazina, ali je ponuditelj naknadno odustao od posla. U ponovljenom postupku prihvaćena je tada najniža ponuda Dezinsekcije Rijeka s iznosom od 194 tisuće kuna. Snježana Mekota (Mekotina nezavisna lista) se stoga zapitala koja je zapravo realna cijena toga posla, dok je Danijel Šaškin (Mekotina nezavisna lista) pitao tko prati i čime se "zaprašuje" budući da postoje prirodni načini odvraćanja kukaca (divlji kesteni). Komunalni pročelnik Marino Poropat je kazao da nadzor na terenu provodi županijski Zavod za javno zdravstvo, a da ostalo regulira Zakon o zaštiti pučanstva.

Vijećnik Dražen Prgić (HDZ) je pak ustvrdio da u troškovniku natječaja nigdje ne piše koje se ulice trebaju tretirati, da je natječaj šlampavo proveden, da ostavlja dojam da se pogoduje tvrtki Dezinsekcija iz Rijeke te se pitao zašto je prvoodabrani odustao. Poropat je priznao da nisu taksativno nabrojane ulice, već kao područje rada stoji - područje Poreča, ali i dodao da je prvotno prihvaćena cijena bila nerealno niska za posao koji treba obaviti. Robert Velenik (IDS) smatra da se ne bi trebalo toliko gubiti vrijeme na raspravi o natječaju na koji se nitko nije žalio s čime se složio Dean Pauletić (IDS).

Mario Ritoša (HSU) ocjenjuje da visina ponude ne bi trebala biti jedini kriterij za donošenje odluke o izvođaču, naročito ako je nerealna i ako se pretpostavlja da se njome ne bi obavio posao. "Nekad se trošilo 400 tisuća kuna za ovaj posao, sada se odabere ponuda od 40 tisuća, pa onda od 200 tisuća. Neozbiljno, a komaraca je sve više", kazao je Šaškin dodavši da se opet ne zna gdje će se i što špricati. Predsjednik gradskog vijeća Adriano Jakus zaključio je raspravu sugestijom da se svatko od ponuđača mogao raspitati u gradskoj upravi na koji se obim posla odnosi natječaj. Odluka je donesena s deset glasova za, pet suzdržanih i dva protiv.

Nazadkup, što je to?

Jednoglasno je odobren "nazadkup", kako se naziva u dokumentima, odnosno povratni otkup zemljišta u poslovnoj zoni Buići (dijelovi k.č. 1846/1 i k.č. 1836/4) koje je od Grada 2009. godine kupila tvrtka J. D. Gradnja iz Poreča s mogućnošću povrata. Kupoprodajna cijena zemljišta je jednaka onoj iz ugovora o prodaji i iznosi 123 tisuće eura odnosno 60 eura po četvornom metru. Ova je pogodnost ipak limitirana odlukom da će se novac porečkoj tvrtki isplatiti tek kada Grad ponovno proda isto zemljište. Mekota je tom prilikom iskazala zabrinutost, jer je razlog povrata zemljišta sudski spor oko istog zemljišta između Grada i države. Pročelnik za upravljanje državnom imovinom Đulijano Petrović je kazao da je situaciju složena, ali da mnogo očekuje od sastanka u Ministarstvu poduzetništva predstavnika Grada, DORH-a i DUUDI-ja. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter