Cijena vrtića za roditelje se neće mijenjati

Nekoliko kuća na Valdenagi od poplave se brane zečjim nasipima (M. ANGELINI)
Nekoliko kuća na Valdenagi od poplave se brane zečjim nasipima (M. ANGELINI)

Općina Medulin s 900 na 950 kuna povećala je subvenciju za djecu upisanu u privatne vrtiće sa sjedištem u drugim jedinicama lokalne samouprave. Odluka, usvojena na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, primjenjuje se s početkom ove pedagoške godine, a vrijedi za djecu koja nisu mogla biti upisana u medulinski vrtić. Sredstva za provođenje ove odluke osigurana su u općinskom proračunu za ovu godinu. Prema objašnjenju Suzane Racan Stern, pročelnice Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti, to ne znači da će se cijena boravka u vrtiću mijenjati, ona ostaje ista kao i ranije.

Odluka se primjenjuje od 1. rujna

To vrijedi za djecu s područja medulinske općine, dok roditelji s prebivalištem na području drugih jedinica lokalne samouprave plaćaju punu cijenu.

- Željeli smo izjednačiti sufinanciranje u privatnim vrtićima s onima čiji je osnivač Grad Pula, iako razlika još uvijek postoji jer mi gradske vrtiće sufinanciramo s 1.168 kuna, objašnjava pročelnica.   S obzirom da se odluka primjenjuje od 1. rujna, očekuje se da vrtići ispostave račune Općini s tim datumom.

Za 10-satni boravak djeteta u ustanovi drugih osnivača Općina odsad izdvaja 950 kuna, 218 kuna manje nego za boravak u vrtiću osnivača sa sjedištem u medulinskoj općini, za koji uplaćuje - 1.168 kuna. Razlika za šestosatni boravak iznosi 110 kuna u korist medulinskih ustanova koje se sufinanciraju sa 600 kuna. Međutim, program jasličkog uzrasta, koji se u Medulinu podupire s 1.168 kuna, izvan općine sufinancira se s dvije kune više. Za predškolske ustanove u vlasništvu Grada Pule izdvaja se 1.168 kuna.

Potreban popis upisane djece u vrtić

Da bi se ostvarilo pravo na učešće medulinskog proračuna u cijeni koštanja programa, predškolska ustanova treba dostaviti nadležnom Upravnom odjelu za opće poslove i društvene djelatnosti popis upisane djece s područja općine Medulin za tekuću pedagošku godinu. Potrebno je dostaviti i preslik ugovora s roditeljima, kao i dokaz o prebivalištu na području općine Medulin za svako upisano dijete. Na temelju dobivene dokumentacije načelnik početkom pedagoške godine donosi odluku o broju djece za koju je dozvoljeno sufinanciranje za tekuću pedagošku godinu. Ukoliko se u godini poveća broj djece, potrebno je pribaviti posebno načelnikovo odobrenje za sufinanciranje. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter