Cijena prema volumenu spremnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako ce se tocno obracunavati odvoz smeca u Puli i hoce li zbog toga porasti cijena usluge? Na ta su nam pitanja šturi odgovori iz Herculanee stigli nakon puna dva tjedna. Doznajemo da je prijedlog novog nacina obracuna poslan na usvajanje Gradu te da se trenutno razmatra u Savjetu potrošaca. To naime kao obvezu nalaže Zakon o zaštiti potrošaca u slucaju da se mijenja odluka o promjeni nacina obracuna cijene ili sama cijena.

U svom odgovoru navode da se za obracun komunalnog otpada iz kucanstva kao kriterij kolicine može uzeti jedinica mase, odnosno volumena otpada, ili broj clanova kucanstva. Odlukom gradonacelnika krajem godine propisan je obracun cijene smeca prema volumenu, tocnije prema zaduženom volumenu spremnika.

"Odabir volumena kao kriterija za obracun ne vodi povecanju cijene usluge, što je za potrošace u ovom trenutku najvažnije, dok bi primjena drugih kriterija iziskivala znatna ulaganja u infrastrukturu i tehnologiju te znatno poskupljenje usluge", navode u Herculanei.

U svome odgovoru napominju i da ce, nakon donošenja konacne odluke Grada, u medijima objaviti priopcenje u kojem ce gradanima pojasniti novi nacin obracuna cijene prikupljanja i odvoza komunalnog otpada.

Pocetkom godine na snagu su stupile odredbe o novom nacinu obracuna odvoza komunalnog otpada, a po kojima bi se trebalo poceti naplacivati po kolicini otpada, njegovom volumenu ili po broju clanova kucanstva. Dosad je glavni parametar za odredivanje cijene bila površina stambenog prostora.


Podijeli: Facebook Twiter