Cijena odvoza će ovisiti o volumenu otpada pojedinog kućanstva

Lisa Stublic (D. KLARIĆ/CROPIX)
Lisa Stublic (D. KLARIĆ/CROPIX)

Tijekom rasprava po mjesnim odborima o pazinskom proračunu u idućoj godini viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i komunalne poslove u Gradu Pazinu Zvijezdana Bertetić upoznaje lokalno stanovništvo sa zakonskim novinama u procesu gospodarenja komunalnim otpadom. Temeljem te regulative, koja definira gospodarenje komunalnim otpadom, Gradsko je vijeće donijelo plan gospodarenja otpadom grada Pazina za razdoblje 2017. - 2022. Trenutno se otpad odlaže na odlagalištu Jelenčići koje je sanirano 2013., kada je postavljena nepropusna folija kako bi se izbjegao kontakt sa zemljom, a od tada se otpad prekriva inertnim materijalom.

Odvajaju se staklo, plastika…

U slijedećoj fazi 2015. izgrađena pretovarna stanica Jelenčići putem koje će se sakupljeni komunalni otpad otpremati na obradu u ŽCGO Kaštijun. Kako bi se smanjila količina otpada, cilj je izdvojiti sve korisne sastojke koji se mogu uputiti na daljnju obradu, preradu i u konačni upotrebu. Stoga su na području Grada Pazina već postavljeni zeleni otoci, odnosno kontejneri u koje se razvrstava otpad prema pojedinim vrstama, dakle odvajaju se staklo, plastika i metal, papir i karton. Građanima je na raspolaganju i mobilno reciklažno dvorište namijenjeno zbrinjavanju glomaznog otpada te odlagalište Lakota za zbrinjavanje građevinskog otpada. Poduzeće Usluga, u skladu sa zakonskom regulativom, radi uspostave novog sustava sakupljanja komunalnog otpada nabavit će najprije tisuću kanti zapremine 120 litara i tisuću kanti zapremine 240 litara, a potom kontejnere i elektronski (čipirani) sustav odvoza otpada. Plan je, dakle, instalirati i polu podzemne kontejnere na pojedinim mjestima gdje boravi veći broj ljudi kao što su neboderi i druge zgrade u Pazinu, budući da je kapacitet takvih kontejnera pet tisuća litara, dakle, puno veći u odnosu na uobičajene kante i kontejnere.

- Za sada je poznata jedino struktura cijene usluge koja je zakonski definirana, a ovisit će između ostaloga o volumenu otpada pojedinog kućanstva, dok je o konkretnoj cijeni usluge još prerano govoriti, budući da ŽGCO Kaštijun još nije utvrdio cjenik zbrinjavanja otpada, kaže Bertetić. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter