Cijena nafte pada, gorivo u Hrvatskoj sve skuplje

Ilustracija (D. ŠKOMRLJ)
Ilustracija (D. ŠKOMRLJ)

Barel nafte na američkom i europskom tržištu bilježi svoje najniže cijene unatrag tri, četiri godine pa je jučer na londonskom tržištu cijena barela iznosila nešto malo manje od 83 dolara, najmanje od 2010. godine naovamo, dok je američki barel koštao pak 77 dolara. Maloprodajna cijena američkog galona benzina pala je ispod tri dolara, što znači da Amerikanci litru goriva sad plaćaju 4,8 kuna, upola manje od hrvatskih vozača. Iako se predviđa daljnji pad cijene barela, do samo 70 dolara, naši vozači značajnija olakšanja neće osjetiti dok god kuna slabi u odnosu na dolar, i dok god davanja državi u svakoj litri kupljenog goriva premašuju polovicu maloprodajne cijene. Dakle, još dugo.  

Zalihe i tečaj

U srpnju 2008. godine, kad je barel nafte dosegao svoju rekordnu cijenu od 147 dolara, litra eurosupera 95 kod nas je koštala 9,75 kuna, a eurodiesela 9,99 kuna. U isto vrijeme 2012. godine barel je, primjerice, koštao 112 dolara, a cijena eurosupera 95 u Hrvatskoj pet posto više nego u srpnju 2008. godine. Danas, s barelom koji se vrti oko 80 dolara, litra eurosupera 95 na hrvatskim benzinskim postajama košta oko 10,20 kuna, a eurodiesela, u prosjeku, oko 9,60 kuna. Iako cijena barela stalno pada, ovih su dana, nakon nekoliko pojeftinjenja unatrag par mjeseci, štoviše, naftne tvrtke za par lipa digle cijene derivata.

Cijene derivata u Hrvatskoj ne diktira, kao što je na američkom tržištu slučaj, cijena sirove nafte, već ona ovisi o kretanju cijene derivata na Mediteranu, o kretanju tečaja dolara, stanju zaliha i ostalome. Tečaj dolara je u srpnju 2008. godine iznosio 4,6 kuna za dolar, u srpnju 2012. godine je porastao na 5,7 kuna, da bi danas bio čak 6,12 kuna. Od 2008. godine naovamo, dakako, značajno su porasle i trošarine na gorivo, kao i PDV, pa od deset kuna maloprodajne cijene litre goriva više od polovice odlazi na davanja državi, oko 55 posto.

Skuplji od Češke

U SAD-u 65 posto cijene galona čini cijena sirove nafte, kod nas u formiranju cijene marginalna, a samo 12 posto cijene su davanja državi. Zahvaljujući tome, Amerikanci trenutačno benzin plaćaju jeftinije od mlijeka, a i hrvatsko je mlijeko, valja napomenuti, za kunu do dvije skuplje od američkog. Hrvatsko je gorivo skuplje od goriva u BiH, Srbiji, ali i, primjerice, od goriva u Mađarskoj ili Češkoj, Luksemburgu. Jeftinije je pak od goriva u, primjerice, Italiji i Njemačkoj, ili Sloveniji. Prema podacima s portala koji redovito ažuriraju cijene goriva u Europi, litra eurosupera 95 u Hrvatskoj trenutačno stoji 1,33 eura, eurodiesela pak 1,28 eura.kraj teksta

Norvežani visokim cijenama čuvaju zalihe za budućnost

Dok god je kuna značajno slabija od dolara, a država sa svojim nametima uzima više od polovice maloprodajne cijene goriva, značajnija pojeftinjenja derivata ne trebamo očekivati. Cijena nafte i plina past će, uvjerava nas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, nakon otkrića velikih zaliha ugljikovodika u Jadranu. U Norveškoj, s kojom se u posljednje vrijeme već rado poistovjećujemo, međutim, cijene derivata su najviše u Europi, primjerice litra eurosupera 95 je 35 posto veća nego u Hrvatskoj. Norvežani, unatoč velikim zalihama nafte i plina, svoje energente tako čuvaju od rasipanja, za buduće generacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter