Cijena mjesečne vozne karte ostaje 46 kuna

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Informacija koja je jučer odjeknula među osobama s invaliditetom da će im od idućeg mjeseca subvencija Grada Pule u cijeni vozne karte u javnom gradskom prijevozu biti snižena s 80 na 60 posto, kako se u konačnici pokazalo, ipak nije bila točna. Iz Grada Pule obavijestili su nas da se radi tek o unutarnjoj preraspodjeli sredstava, ali da će krajnja cijena mjesečne karte za korisnike ostati nepromijenjena te će i dalje iznositi 46 kuna.

Na području Grada Pule, naime, tijekom prošle godine subvenciju za javni gradski prijevoz koristilo je 65 osoba s invaliditetom. No, kako doznajemo od predsjednika Društva tjelesnih invalida Pula Mladena Pucarića, u Društvu je 29 osoba koje za kretanje koriste invalidska kolica, ali ih je tijekom prošle godine subvenciju za javni gradski prijevoz povremeno koristilo tek devet.

- Na godišnjoj razini, Grad Pula je za to dosad izdvajao oko 140 tisuća kuna. Želim naglasiti i to da se osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica nikako ne bi trebale izjednačavati s ostalim osobama s invaliditetom, rekao je Pucarić te je špekulacije o poskupljenju karte na 92 kune komentirao rekavši da bi u tom slučaju Grad zaradio tek 35 tisuća kuna.

Predsjednik Društva distrofičara Istre Davor Komar jučer nije imao saznanja o smanjenju subvencije. Ipak, rekao nam je da su članovi ovog društva specifična populacija koja uglavnom za prijevoz koristi prilagođena vozila. Javni gradski prijevoz koristi tek jedna članica DDI-ja, rekao nam je Komar.

Članovi Udruge invalida rada Istre povlastice ostvaruju više putem statusa umirovljenika, jer samo oni koji imaju utvrđen postotak tjelesnog oštećenja donjih ekstremiteta od minimalno 60 posto ostvaruju pravo na subvenciju javnog gradskog prijevoza u Gradu Puli. Stoga ispada da je njima isplativije ovo pravo ostvariti putem statusa umirovljenika, budući da je glavnina članova u mirovini - invalidskoj, profesionalnoj ili starosnoj. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter