Cijena kvadrata u Istri pala do 40 posto u 4 godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao i svake godine uoci turisticke sezone agencije koje se bave posredovanjem u trgovini nekretninama zaprimaju bezbroj upita o apartmanima i stanovima na moru. Kriza koja je unazad nekoliko godina pogodila sve grane gospodarstva, pa i ovu posrednicku, nije toliko bacila na koljena preprodavace kao što se ocekivalo. Dok jedni bilježe pad prometa od cak 40 posto, drugi se hvale dobrom poslovnom godinom.

Sergio Ricchiuto iz agencije za trgovinu nekretninama Immobilien iz Pule kaže da se unatoc krizi ipak nešto radi.

- Prodaja nekretnina unatoc velikoj krizi nije stala. Radi se, i to uglavnom sa strancima. Najviše prodajemo Talijanima i Slovencima koji kupuju uglavnom male apartmane za ljetovanje uz more. Prednjace gradovi i naselja uz more kao što su Medulin, Premantura, Fažana, Porec i druga manja mjesta uz obalu. Cijena nekretnina po cetvornom metru je smanjena u odnosu na cetiri, pet godina unazad, i to za rekordnih 40 posto. Danas se cijene apartmana uz more krecu od 1.600 do 2.000 eura po kvadratu, i to je maksimum što se može postici.

U Puli je cijena nekretnina drasticno pala i potražnje gotovo da i nema. Stare zgrade u centru grada još uvijek drže cijenu i teško se prodaju. Usto, problem u centru grada je svakako parkiranje pa stoga neki radije kupuju manji stan u primjerice Valdebeku, gdje imaju parkirno mjesto pred kucom, nego u centru. U Puli se stan može naci i za 900 eura po kvadratu, istice Ricchiuto.

Ono što buni kupce su cijene stanova starogradnje u gradovima. U Puli se cijena starogradnje krece oko 900 eura po kvadratu, dok se za slican stan u Rovinju ili Porecu cijene penju i do tri tisuce eura.

Ivica Salvador iz druge pulske agencije kaže da je prodaja malih apartmana i stanova porasla u odnosu na prethodne godine.

U Porecu je posao s nekretninama, u odnosu na lani, napokon krenuo. Ivan i Boris Herak kažu da je potražnja porasla, dok su cijene malo pale.

Njegov kolega iz Novigrada Elvis Flego veli da se na potezu izmedu Umaga i Novigrada najviše prodaju apartmani uz more. (Piše Cristian Bruno GALIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter