Cijena eurosupera 95 ispod 10 kuna

Ilustracija (D. ŠKOMRLJ)
Ilustracija (D. ŠKOMRLJ)

Maloprodajne cijene naftnih derivata na Ininim su benzinskim postajama pale početkom ovog tjedna za 16-17 lipa pa se tako cijena najprodavanijeg motornog benzina eurosuper 95 spustila ispod 10 kuna - na Ininim se postajama eurosuper BS 95 prodaje po cijeni od 9,84 kune po litri, a eurosuper BS 95 class po 9,94 kune.

Inine maloprodajne cijene eurosupera 95 je na razini cijena s početka siječnja 2012. godine, kažu u Ini. S početkom tjedna pale su i cijene eurodizela i to za 16 lipa po litri pa vozači na Ininim benzinskim postajama sada litru eurodizela BS plaćaju 9,46 kuna, a eurodizela BS class 9,56 kuna. To su ujedno i najniže cijene eurodizela od kraja lipnja prošle godine. Cijene naftnih derivata na hrvatskom tržištu su pale četvrti tjedan za redom, a kao i Ina i druge su naftne kompanije već snizile ili će tijekom dana sniziti cijene svojih derivata za 15-ak lipa. U Ministarstvu gospodarstva kažu da su zadovoljni što je došlo do znatnog smanjenja cijena motornih goriva, smanjenja na najniže razine u posljednjih nekoliko godina.

"To je posljedica povoljnih utjecaja na tržištu, ali i nedavno održanog sastanka ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka s predstavnicima najvećih trgovaca naftnim derivatima u Hrvatskoj", ističu iz Ministarstva. Naglašavaju i da Ministarstvo pojačano pratiti rad trgovaca naftnim derivatima i to u segmentu cijena, ali i kvaliteti motornih goriva. Iz Ministarstva ponavljaju i najavu o vrlo skorom donošenju uredbe o obveznom izvještavanju o cijenama i promjenama cijena naftnih derivata. "Na taj način se dodatno želi potaknuti tržišno natjecanje na tržištu naftnim derivatima u Hrvatskoj, koje je već deset mjeseci deregulirano", ističu iz Ministarstva. Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj se od veljače ove godine, kada je na snagu stupio novi Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, formiraju prema tržišnom principu. Iz Ministarstva podsjećaju i da je na prošlotjednom sastanku s predstavnicima trgovaca naftnih derivata ministar Vrdoljak "upozorio na uočene previsoke marže u trgovini naftnim derivatima te naglasio da vrlo skoro očekuje i njihovo snižavanje", kao i da im je najavio i stalne te pojačane kontrole kvalitete naftnih derivata u cilju osiguranja najkvalitetnijeg goriva hrvatskim građanima te konkurentnih cijena sa zemljama u okruženju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter