Cijelo selo dobilo milijune na lutriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još do prije nekoliko tjedana 70 kucanstava izoliranog poljodjelskog španjolskog sela Sodeta teško se nosilo s gospodarskom krizom u zemlji, pojacanom teškom sušom u njihovu kraju, a onda im se sreca preko noci promijenila - cijelo je selo postalo dobitnikom rekordnog iznosa na španjolskoj lutriji, piše u utorak The New York Times u reportaži iz toga, sada "bogatog" sela.

Neki su mještani bilo toliko malodušni da su namjeravali preskociti uplatu španjolske božicne lutrije, koja se zbog bogata fonda naziva i El Gordo (debeli) i koja je u Španjolskoj svojevrsna nacionalna opsesija. No naposlijetku je 69 od seoskih 70 domacinstava uplatilo lutriju iz lojalnosti prema mjesnoj udruzi kucanica, koja prodaje srecke i od toga ima mali postotak zarade. A onda su poceli stizati brojevi...

Listic iz Sodeta osvojio je prvu nagradu, 950 milijuna dolara (nešto manje od sedam milijarda kuna), najvišu u povijesti. Nisu svi stanovnici Sodeta, vecinom seljaci ili nezaposleni gradevinarci, osvojili jednako. Ovisno o doprinosu zajednickoj uplati, neki su postali bogatiji za milijune, ali cak su i oni "najnesretniji" dobili minimalno 130 tisuca dolara (750 tisuca kuna).

Nakon što su u selu shvatili koji su brojevi izvuceni, kako je rekao jedan od mještana, njime je zavladalo kolektivno ludilo. Seljaci su se traktorima slili u selo, a nacelnica Rosa Pons megafonom s glavnog trga svima cestitala. "Neke su žene odmah rekle: 'idem na frizuru'", pricala je poslije Pons. "Medutim, frizerka je isto dobila. I odlucila da nece raditi".

Vec u sljedecim danima ta tockica na zemljopisnoj karti, tri sata vožnje sjeverozapadno od Barcelona, postala je mjesto hodocašca raznih bankara, prodavaca automobila i svih sorti putujucih trgovaca.

Jedini kojeg nisu posjetili je onaj jedini mještanin koji nije uplatio. Grcki filmaš Kostis Micotakis, koji se u to selo doselio iz ljubavi prema ženi. Micotakis nije imao srece ni u tome, ljubav je pukla, ali je on ostao živjeti u Sodetu, na posjedu otprilike kilometar od centra sela. Kada su žene iz udruge kucanica obilazile udaljene kuce i nudile srecke, njega su jednostavno zaboravile.


Podijeli: Facebook Twiter