Cijeli svijet u Paradižu i sve Mona Lise svijeta

Drago Orlić i Franci - dva školska druga (Andi BANČIĆ)
Drago Orlić i Franci - dva školska druga (Andi BANČIĆ)

Prošlosubotnje šikutsko zabavljanje s umjetnicima u Savičenti, u sklopu Grill Peace Uniteda u oštariji Ferlin, bilo je zadnje u ovoj sezoni kako kaže Darko Pekica. Nakon nekoliko mjeseci ugošćavanja brojnih umjetnika Šikutima je u goste došao Drago Orlić s knjigom poezije "Mona Lisa iz Paradiža". Knjigu su predstavljali Franci Blašković, Josip Maršić, Noel Šuran i Darko Pekica.

Izrežirano kabaretsko zabavljanje uključilo je nekoliko uglazbljenih pjesama o svim Mona Lisama svijeta. Uvodničar Franci opisao je Dragu Orlića u svoj širini njegovih zanimacija: filmu, slikanju, politici, erotici, satiri, gastronomiji, poeziji….

- Drago je kao djetelina s četiri lista, kazao je Franci i opisao ga: "Na prvom mu je mjestu stomak, a onda jaja, pa tek nakon srca stiže mozak koji ne mora uvijek sudjelovati."

Netko tko pročita njegove dvije knjige, kaže Drago Orlić, lako će zaključiti kako on sam sebe kompilira i kopira iz knjige u knjigu, a svakako mu je ljubav na prvom mjestu, na drugome djetinjstvo i uvijek Vodnjan, pa sve to montira po uzoru na Felinija.

U ovoj zbirci gdje selo Paradiž glumi cijeli svijet, Orlić govori o ženama, a sve su žene svijeta - Mona Lisa; afežejke, njegova mama Fuma iz Uljanikove menze, Mona Lisa iz Vladivostoka, u mariborskoj tvornici automobila, pariška plesačica, praška vozačica tramvaja ... Orlić je sam i ilustrirao knjigu svojim crtežima različitih Mona Lisa.

Bila je to briljantna večer i pravi cabaret dostojan sudionika na čije smo slične predstave bili na(v)učeni kroz protekla desetljeća, samo što ih imamo priliku sve rjeđe slušati i gledati. Dva školska druga, Franci i Debeli dobar su dio svojih kreacija odradili u suradnji; Franci će reći da su mu najbolji radovi uglazbljene Orlićeve pjesme, a počeli su valjda u srednjoj školi "...kad je Drago bija infišan u film" pa mu je Franci glumio.

Kako je cijeli događaj Grill Peace United potpun tek uz gastronomsku ponudu treba reći da su u subotu gosti stigli iz bujske turističke zajednice s pljukancima u šugu od malo prosušenih kobasic i rebri. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter