Cijeli Rakalj slavio sto godina Marije Percan

Marija Percan sa svojom sestrom, kćerima i unukama (P. SOFTIĆ)
Marija Percan sa svojom sestrom, kćerima i unukama (P. SOFTIĆ)

U četvrtak su u obiteljskoj kući nedaleko od rakljanske place vladali gužva i veliko uzbuđenje. Od ranog jutra mnogi su čestitari požurili zaželjeti sve najbolje Mariji Percan, koja je 3. listopada proslavila 100. rođendan, a to su učinili i učenici Osnovne škole Krnica s ravnateljicom Romanom Percan. Do navečer su se kuća i dvorište napunili brojnom rodbinom i prijateljima tete Marije.

Prigodan poklon i buket cvijeća stigli su u dom Percanovih i u ime Općine, a donijeli su ih predsjednik Općinskog vijeća Josip Percan i njegov zamjenik Predrag Peruško. Kada se na vratima s harmonikom i veselom pjesmom pojavio i uvijek dobro raspoloženi Rakljanac Serđo Valić, teta Marija nam je pokazala da se još uvijek voli dobro zabavljati pa je pustila hodalicu i veselo zapljeskala i zapjevala.

- Delala san i kavi, i pod zadrugu, sve san delala, paran da nanka jena u Raklju ni provala tega čuda ča san ja. Ma još san živa. Neka delaju i druge kako san ja pa će i one sto godina dočekati, rekla je teta Marija.

Kao što je rekla, jedan dio života radila je u starom kamenolomu u Kalavojni gdje su radnici "na ruke" uz pomoć alata vadili kamenje i nosili ga uz veliku uzbrdicu, što joj je, kaže bilo najteže. Ništa manje lako nije joj bilo ni musti sto ovaca dva puta dnevno.

Najlipši dan u životu mi je bija kad san se uženila, ma san ustala sama, nisam imala još nanke 30 lita, s dvoje male dice i jenin u trbuhu. Pokle dvi godine mi je i mali umra…Svega san brižna provala, i radosti i žalosti, svakako. Ali vajka san bila za komediju, san si dala force, rekla je teta Marija. (P. SOFTIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter