Cijeli Prag 6 pokrio Istarsku sabornicu

Pod sabornice prekriven satelitskom snimkom Praga 6 (V. HABEREITER)
Pod sabornice prekriven satelitskom snimkom Praga 6 (V. HABEREITER)

Četrdesetak panoa s reprezentativnim zgradama, šest maketa i velika satelitska snimka Praga 6, gradske općine najvećeg češkog grada, sve je to predstavljeno na izložbi "Čuvene zgrade Praga 6" otvorenoj uoči Dana Grada Poreča u Istarskoj sabornici. Izložba je plod dobrih odnosa između dvaju gradova koji su sklopili Sporazum prijateljstava i suradnje, te je svojevrstan dar čeških prijatelja domaćinima u povodu gradske svečanosti.

- Sporazum o suradnji potpisali smo 2012. godine, naša partnerska veza dala nam je između ostalog, kao cilj razvijati suradnju na području kulture, sporta i obrazovanja mladih. Uvjeren sam kako će ova izložba, našim građanima približiti ovaj prekrasan grad. Držim da je kultura danas jedan od najvažnijih mostova između dvaju naroda te sam siguran da će i ova izložba pridonijeti jačanju naših odnosa i naglasiti zajednička ishodišta u budućnosti, rekao je gradonačelnik Edi Štifanić na otvorenju izložbe.

Marie Kousalikova, gradonačelnica Praga 6, rekla je kako je za njih rođene u prekrasnom kraju, ali bez mora, uvijek lijepo kada nogu posjetiti more, a Poreč spada među najljepše gradove koje su vidjeli.

Gradska općina Prag 6 prostire se na 42 četvorna kilometra i ima 120 tisuća stanovnika, a svojim raznolikim urbanističkim uređenjima, širokim bulevarima okruženim suvremenim i povijesnim zgradama,te bogatim parkovima i zelenim površinama, spada u najljepše dijelove Praga. U ovom su dijelu smještena kazališta, muzeji, galerije, poslovni objekti i sportska zdanja, a sjedište je čak 68 diplomatskih misija. Na izložbi su uz tekstove na hrvatskom predstavljene neke od značajnijih zgrada poput Mullerove vile, Doma zdravlja, Zračne luke, Češkog tehničkog sveučilišta, a posebna zanimljivost je velika satelitska snimka Praga 6 koja prekriva cijeli pod Sabornice. Izložba ostaje otvorena do 16. svibnja od 10 do 12 i od 17 do 20 sati, osim nedjelje. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter