Cijela zgrada kazališta u funkciji kulture

Zgrada kazališta "Antonio Gandusio" (M. MEDIĆ)
Zgrada kazališta "Antonio Gandusio" (M. MEDIĆ)

Preduvjet da se počne s rekonstrukcijom, kompletnom obnovom rovinjskog kazališta "Antonio Gandusio", svakako je idejno rješenje koje je izrađeno protekle godine, a koje je ujedno i preduvjet za izradu idejnog i glavnog projekta.

Dio dokumentacije je tako odrađen do konca protekle godine, dok se u 2013. planira i dovršetak svega potrebnog za dobivanje dozvola za početak rekonstrukcije i uređenje zgrade kazališta.

Kako saznajemo od ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Dubravke Svetličić, trenutno, a zasigurno i konačno rješenje, predviđa ono što građani Rovinja već dugo priželjkuju a to je da se iz prizemlja zgrade iseli dućan s prehrambenom robom.

- Prizemlje će kompletno biti u funkciji kulturnih programa i sadržaja što podrazumijeva da će se, kada se krene u obnovu, napokon osloboditi prostor gdje se sada nalazi dućan. Sadašnji ulaz u market postat će glavni ulaz u kazalište gdje će se nalaziti hol, odnosno kazališna kavana, prostor gdje će se prije i poslije predstave naši sugrađani moći opustiti, ali i informirati o predstavama, kinoprojekcijama ili drugim događanjima promocijama knjiga, izložbama, predavanjima. Bit će to Multimedijalni centar u malom, pojašnjava Svetličić.
 
- Ono što me posebno veseli je da će s lijeve strane današnjeg ulaza biti uređeni sanitarni prostori za invalide, a tu će biti i lift kojim će napokon i osobe u kolicima bez prepreka moći prisustvovati kazališnim predstavama. Sa strane gdje se nalazi kružni tok predviđa se prostor za prodaju knjiga i suvenira. Sa stražnje strane prema parku Valdibora će biti ulaz za scenografiju i propadalište, kaže Svetličić.

Na parter će se dolaziti postojećim stepenicama, ali će veliki prostor na prvom katu prije ulaza u parter biti nešto manji jer se tu predviđaju protupožarni i evakuacijski prostori, a sve u funkciji sigurnosti zaštite građana i imovine.

Na prvom će se katu mijenjati sve instalacije i biti postavljene nove sjedalice, a instalacije će biti obnovljene u cijeloj zgradi. Idejno rješenje predviđa i proširenje pozornice prema publici jer će to zahtijevati i suvremena mehanizacija kazališta, a na balkonu, na drugom katu, manje-više sve ostaje isto.

Konzervatorsku je podlogu izradila tvrtka ABCD iz Poreča za koju je sredinom protekle godine Konzervatorski odjel u Puli dao prihvatljivo mišljenje, a što je bilo preduvjet za izradu preostale dokumentacije za obnovu kazališta. Idejno rješenje rekonstrukcije i adaptacije kazališta izradila je tvrtka Kostrenčić-Krebel Arhitekti iz Zagreba, a nakon provedene javne nabave radi izrade idejnog i glavnog projekta odabrana je tvrtka Arhing iz Zagreba.

Kada će se točno početi s rekonstrukcijom, Svetličić nije htjela nagađati, no tijekom ove godine trebala bi biti zgotovljena kompletna dokumentacija kako bi se mogle ishodovati i sve potrebne dozvole.

Za tu namjenu koncem je godine gradski proračun za 2013. godinu uvećan za oko 110 tisuća kuna te iznosi oko 356 tisuća kuna koje će se namiriti iz komunalnog doprinosa. (M. MEDIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter