Cijela Gracašcina prikljucena na vodovod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravo završava gradnja oko tisucu metara dugog vodovodnog ogranka do Križarovice, na podrucju opcine Gracišce, vrijednog oko 300 tisuca kuna, iz kojeg ce se snabdijevati cetiri tamošnje obitelji. Vijest možda i nebi bila toliko važna da se ne radi o posljednjoj takvoj investiciji Istarskog vodovoda Buzet na podrucju ove opcine.

To je posljednji ogranak na brdovitoj Gracašcini iznad 300 metara nadmorske visine kojim ovih dana i posljednja domacinstva na tom prostoru dobivaju vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava.

Opcina Gracišce 1993., kada je osnovana, nije imala ni metra javnog vodoopskrbnog sustava. Od tada je na Gracašcini izgradeno oko 55 kilometara cjevovoda s pratecim vodoopskrbnim objektima, a vrijednost njihove gradnje je oko 22 milijuna kuna.

Po dovršetku ovog ogranka, bez vode iz javnog vodoopskrbnog sustava ostat ce još osam obitelji na podrucju Škopljaka, koje ce vodu dobiti iduce godine, kaže opcinski nacelnik Ivan Mijandrušic.

Istarski vodovod Buzet izgradio je crpnu stanicu na Šrbansken Brigu koju je potom preuzeo Vodovod Labin, koji na temelju sporazuma s buzetskim vodovodom i opcinama Pican, Cerovlje i Gracišce upravo izraduje dokumentaciju za gradnju vodovoda na podrucju Gologorickog Dola i Škopljaka.

Ovime je Vodovod Labin preuzeo ingerenciju nad vodoopskrbnim sustavom ispod kote 300 na tromedi Gracašcine, Cerovljanštine i Picanštine.

Dovršetak gradnje vodoopskrbe na Gracašcini cijelo je podrucje svrstalo u prvu gradevinsku zonu jer su gotovo sva naselja sada opremljena komunalnom infrastrukturom.

Izuzetak je starogradska jezgra Gracišca, koja je zbog specificnih uvjeta za gradnju i adaptaciju objekata nedavnom odlukom Opcinskog vijeca ostala u drugoj zoni gradenja da bi se potaknulo investitore da u njoj grade i tako doprinesu njenoj revitalizaciji.


Podijeli: Facebook Twiter