Čije su slane sardele najbolje?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko je proljetos u Fažani u sklopu tradicionalne Škole soljenja sardela najbolje pripremio i posolio sardele te ih propisno čuvao, bit će poznato u nedjelju navečer. Tada će, naime, u sklopu manifestacije "Ča ribari znaju" Turističke zajednice Fažana bit ocjenjene sardele polaznika ovogodišnje škole pod mentorstvom lokalnih ribara, a u 22 sata i proglašene najbolje slane sardele 2017. godine te dodijeljene nagrade.

Program "Ča ribari znaju" na rivi počinje već u 7 sati turnirom u pecanju, organiziranim u suradnji s Pomorskim športskim ribolovnim društvom Sardela. Natjecateljskog je karaktera za djecu od 6 do 16 godina, revijalnog za odrasle, a odvijat će se na lukobranu kod crvenog ferala.

Ribarska fešta u sklopu koje će biti proglašeni pobjednici soljenja sardela počinje u 20 sati. U to doba zapravo kreće Batana cup - 10. memorijal Gina Tomašića, odnosno natjecanje u veslanju na tradicionalnim barkama unutar fažanske lučice. Tijekom večeri bit će prezentirana izrada tradicijskih alata, ribarskih vještina i običaja i načina prerade sardela. Oni koji žele dobiti diplomu Male ribarske akademija te će tečajeve aktivno pohađati, za što se prethodno moraju prijaviti TZ-u. Od fažanskih ribara moći će se naučiti izrada, krpanje pamučnih mreža, oplitanje bocuna, bokobrana, pravljenje vrša, mornarskih čvorova i drugo, a najmlađima će biti interesantno otkrivanje morskih tajni kroz prikaz živog svijeta fažanskog plićaka.

Posebnost ovogodišnje Ribarske akademije je prezentacija ribolova pod feralima u suradnji s PŠRD-om Sardela i Jedriličarskim klubom Brioni, a bit će organizirana i "Ribarnica kod Paola i Nine", zapravo prikaz lokalnih ribarnica 30-ih godina 20. stoljeća i prodaja svježih sardela na starinski način. Odvijat će se i radionica izrade lutaka te predstava "Sardele iza paravana" u organizaciji Irene Bilčić. U zabavnom djelu programa nastupit će klapa Intriga, Erik Balija i trio Emanon. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter