Cigarete TDR-a poskupljuju nakon Nove godine

Nakon ulaska u EU proizvodnja cigareta u Kanfanaru mogla bi se prepoloviti (M. MIJOŠEK)
Nakon ulaska u EU proizvodnja cigareta u Kanfanaru mogla bi se prepoloviti (M. MIJOŠEK)

Tvornica duhana Rovinj zasad nije na svoje proizvode primijenila nove, skuplje trošarine pa se rovinjske cigarete prodaju po istim cijenama. Do kraja godine TDR je preuzeo trošak novih trošarina na sebe, koje već dostižu 70 posto maloprodajnih cijena, a poskupljenje će uslijediti početkom 2013.

- Svjesni smo potrebe usklađivanja trošarina s direktivama EU-a i u tom smislu obaveza Vlade. No, zalažemo se za cjelovito zakonsko uređenje problematike trošarina, da naši potrošači i mi proizvođači ne bismo bili izloženi čestim i radikalnim promjenama cijena. Unatoč dampinškim cijenama globalnih kompanija, povećanju trošarina i sve težem tržišnom položaju, TDR cijene svojih proizvoda namjerava korigirati tek nakon Nove godine, rekao nam je ovom prigodom Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe.

Države koje su u prošla dva roka ušle u Europsku uniju dobile su do sedam godina za prilagodbu cijena cigareta trošarinskom sustavu EU-a. Hrvatska je, međutim, kao i u drugim granama, u pregovorima prihvatila harmonizaciju s europskim trošarinama četiri godine prije ulaska u EU, što je donijelo puno više cijene, neprikladne kupovnoj moći naših potrošača. Državni je proračun time nešto dobio, ali i izgubio jer građani iz pograničnih područja, a Hrvatska ima izuzetno razvedenu granicu, kupuju cigarete u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, gdje su uvelike jeftinije.

Uz porast trošarina, još jedan problem muči TDR. Ulaskom u EU rovinjska kompanija s mnogim drugim izvoznicima iz prehrambenog sektora izgubit će preferencijalni položaj na tržištu regije, koja s Hrvatskom čini zonu slobodne trgovina CEFTA. Rovinjske cigarete će zbog uvođenja carina na tržištima regije biti skuplje za 15 do 50 posto.

Ovo je poglavlje također trebalo ispregovarati prilikom usklađivanja trgovinskog režima s EU-om. Budući da to nije učinjeno, sada se Hrvatska uzda da će EU dozvoliti bescarinske kvote za naše izvoznike u zemlje regije. Ako se to ne dogodi, TDR bi trebao preuzeti oko 170 milijuna kuna dodatnog troška, što bi uvelike smanjilo profitabilnost i dovelo u pitanje održivost pola proizvodnje koja ide u izvoz.

Nekoliko naših vodećih izvoznika je zbog ovakvih problema već kupilo pojedine proizvodne pogone u regiji, gdje će proizvoditi za tamošnja tržišta. Velika je mogućnost, ako se nište ne ispregovara, da će tako podignuti cijene i TDR pa će se u Kanfanaru proizvoditi samo cigarete za hrvatsko tržište, čime bi se sadašnja proizvodnja prepolovila i smanjio broj zaposlenih. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter