Cigarete protjerane iz istarskih kafica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od svega 16 zahtjeva Ministarstvu zdravstva kojima se traži dozvola za pušacku zonu u ugostiteljskim objektima niti jedan ne potpisuje vlasnik kafica iz Istre. Drugim rijecima, kada 9. travnja pocne primjena Zakona o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda, u one lokale koji ne budu imali dozvolu Ministarstva, što kod nas znaci u sve, više se nece moci uci sa zapaljenom cigaretom.

Zabrana pušenja vraca se kada se vecina terasa napunila gostima pa mnogim vlasnicima lokala novi zakon još ne stvara glavobolju. Neki se nadaju da ce duhanski dim u kaficima biti ponovno dozvoljen pred sljedecu zimu. Toni Šestan jedan je od vlasnika koji ne raspolažu terasom pa bi pad prometa mogao osjetiti vec za mjesec dana.



- Ispred lokala imamo svega tri stola, a ne možemo postati pušacki kafic jer nemamo novca za prenamjenu. Za ventilacijski sustav kakav propisuje zakon treba izmedu 30 i 50 tisuca kuna. Kad su prvi put zabranili pušenje, promet nam je pao za 50 do 70 posto te smo bili prisiljeni otpustiti jednu radnicu, veli on i pita se hoce li njegov kafic u centru Pule opstati nakon ove zabrane.

Vlasnica lokala s galerijskim prostorom Gorka Ostojic Cvajner veli da su ugostitelji u zadnjih nekoliko godina morali preživjeti brojne zakonske regulative koje su direktno utjecale na njihovo poslovanje.

- Kod prve zabrane pušenja promet nam je pao 30 posto, no ne mislimo uvoditi pušacku zonu i to najviše iz estetskih razloga, rekla je. Napominje da bi fizicko odvajanje prostora te uvodenje ventilacijskog sustava bilo jako skupo.



- Ionako cemo za koju godinu, kad udemo u EU, morati uvesti kompletnu zabranu pušenja. Možda se ulaganja isplate manjim lokalima, ali pravila su toliko rigidna da je pitanje koliko ce ih vlasnika moci ispuniti. Ne poznajem nijednog ugostitelja koji razmišlja o uvodenju pušacke zone.

Ceka nas teška zima jer je nemoguce u ovoj djelatnosti živjeti od samo dva mjeseca posla. Ja sam za apsolutno nepušenje na svim javnim mjestima, ali treba vremena da se promijene navike i mentalitet ljudi, veli ona.

Navike su se ipak vec pocele mijenjati. U restoranima je cigarete moguce zapaliti samo u posebnim prostorijama. U svim objektima u kojima se poslužuje hrana ostaje na snazi režim nepušenja, a za razliku od kafica restorani se nece moci opredijeliti za pušacki status ni ako su manji od 50 kvadrata.



- U Istri postoji oko 3 tisuce ugostiteljskih objekata, ukljucujuci restorane, a u nekima se unatoc zabrani i dalje puši u istim prostorima gdje se i jede, upozorava Dušan Cernjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turistickih djelatnika Obrtnicke komore Istarske županije.


Podijeli: Facebook Twiter