Cigarete od ponedjeljka još skuplje

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Pojedine marke cigareta od sutra će imati više cijene, pokazuju podaci Carinske uprave kojoj su trgovci prijavili nove maloprodajne cijene. Tako će od sutra za jednu kunu poskupjeti neke marke TDR-a i Philip Morrisa.

Ministarstvo financija objavilo je nedavno da se cigarete mogu prodavati po višim maloprodajnim cijenama od naznačenih na duhanskoj markici, ali ne višim od zadnje prijavljene maloprodajne cijene.

Državni inspektorat objavio je da svi trgovci koji imaju ili će staviti u maloprodaju cigarete označene markicama s nižom cijenom, trebaju o višoj cijeni na prikladan i dostupan način obavijestiti potrošače.

Skuplje cigarete posljedica su uvođenja novih trošarina koje će postupno, u tri faze, rasti do kraja 2017., što će u konačnici dovesti do značajnijeg poskupljenja cigareta.

Zakonom o trošarinama, koji je stupio na snagu 1. srpnja, sustav trošarina u Hrvatskoj u potpunosti će se uskladiti onim u EU.

Koliko će zbog toga rasti cijene cigareta ovisi o tome koliko proizvođači žele sniziti svoje marže, rekao je ministar financija Slavko Linić u siječnju kad je vlada uputila prijedlog tog zakona u saborsku proceduru. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter