Cigarete kunu skuplje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Cijena Ronhilla, MC-a i Benstona nece se mijenjati zbog povecanja trošarina na cigarete, dok ce se cijene ostalih brandova Tvornice duhana Rovinj (TDR) povecati za jednu kunu po kutiji", istaknuo je na konferenciji za novinare u cetvrtak predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomaškovic.

Zbog rastuce gospodarske krize i sve lošijeg standarda gradana TDR ce dio tereta povecanja trošarina preuzeti na sebe, a potrošacima svakog cjenovnog segmenta ponudit ce po jedan brend s nepromijenjenom cijenom, rekao je.

Tako ce cijena Ronhilla, najprodavanijeg brenda TDR-a, ostati 18 kuna, MC-a 16, a Benstona 14, dok ce cijene ostalih brendova porasti za kunu.

Vlada je ovaj tjedan donijela uredbu kojom se proporcionalni dio trošarine na cigarete od 1. listopada povecava s 30 na 33 posto maloprodajne cijene.

Tomaškovic istice da time Hrvatska ima trošarine vece od onih koje svojim smjernicama zahtijeva EU (prema kojima bi udio ukupnog poreza u maloprodajnoj cijeni trebao biti 60 posto) te da ovim promjenama gube svi - potrošaci, proizvodaci, trgovina i država.

Ocekuje se smanjenje prihoda proizvodaca i trgovine, kažu u TDR-u, u kojem su izracunali da ce im prihodi zbog novih trošarina pasti za 98 milijuna kuna, a prihodi trgovine za 30 milijuna kuna.

Povecanje trošarina, isticu celnici TDR-a, utjecat ce i na daljnje povecanje neoporezovane potrošnje, a izostat ce i ocekivani prihodi proracuna.

Tomaškovic je kazao da im nije jasan interes države za povecanje trošarina jer financijskih efekata nema, odnosno nema financijskog i ekonomskog opravdanja.

Naime, prema projekcijama TDR-a, država ce povecanjem trošarine na cigarete od te trošarine i PDV-a u iducoj godini uprihodovati samo 24 milijuna kuna više.

Profitirat ce šverc, odnosno nelegalno tržište koje ce se povecati za 20 milijuna kutija cigareta, na 65 milijuna kutija, tvrde u TDR-u napominjuci i da su trošarine na cigarete u Hrvatskoj tri puta vece nego u okruženju. (Hina, Novi list)

I BAT za kunu poskupljuje cigarete

Iz British American Tobaccoa (BAT) porucili su da ce podici cijene svojih cigareta za kunu. "TDR je godinama zbog visokih trošarina na uvozne cigarete ostvarivao ekstra profit. To je tek nedavno izjednaceno, a mi uvoznici, koji smo tek poceli ostvarivati dobit, nemamo prostora da zadržimo cijene", rekao nam je Tomislav Fuckar iz BAT-a.

Iz Japan International Tobaccoa (JTI), koji je unatrag nekoliko mjeseci u Hrvatskoj poceo s distribucijom svojih cigareta, još nema službenih informacija o tome hoce li i koliko poskupjeti zbog novih trošarina. Nove cjenike proizvodaci su dužni predati Carini, koja ubire trošarine, do 1. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter