Cigarete još skuplje, u BiH i Srbiji jeftinije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi pušači u Hrvatskoj još će jednom dobro razmisliti što učiniti sa svojom, iz dana u dan, sve skupljom životnom navikom.  Riječ je o dvostrukom poskupljenju cigareta koje je hrvatske konzumente, kao nikada dosad, pogodilo u razmaku od samo nekoliko dana. Dodamo li tomu i objektivne novčane teškoće s kojima su se brojni stanovnici Hrvatske suočili u posljednjih nekoliko godina, jasno je da je za prosječnog, kreditno opterećenog, stanovnika Hrvatske svakodnevno kupovanje cigarete ušlo u kategoriju luksuza koji im uskraćuje druge, objektivno važnije, životne potrebe. No kako bez te, godinama stjecane, životne navike mnogi ipak i dalje neće moći, može se očekivati da će jedno od rješenja biti i dodatno pojačana (a već je uzela maha) kupnja preko granice -  u jeftinijima Srbiji i BiH.

Naime, iz tih je susjednih država koje nisu članice Europske unije dozvoljen uvoz do 200 cigareta (što je jedna šteka - 10 kutija) po osobi. To mnogima, osobito ako žive uz granicu, pa još sa sobom povedu još i kojeg nepušača, ispadne vrlo prihvatljiva kombinacija za kupovinu.  Dodajmo  podatak koji zanima osjetno manji broj pušača, dozvoljena količina je i 100 cigarilosa (cigare težine do 3 grama po komadu) ili 50 cigara ili 250 grama duhana za pušenje, odnosno razmjerna kombinacija spomenutih količina.

I dalje je ograničena i količina alkohola koja se može unijeti, točnije dozvoljen je unos jedne litre alkoholnih pića -  destiliranih i žestokih s udjelom alkohola većim od 22 posto, te etilnog alkohola s udjelom alkohola od 80 posto i više, ili pak do dvije litre destiliranih i žestokih pića, aperitiva iz vina ili alkohola i sličnih pića s udjelom alkohola 22 posto i manje, te pjenušavih i desertnih vina. I unos svih ostalih vina ograničen je na dvije litre, što važi i za odgovarajuću, razmjernu kombinaciju količina navedenih pića, stoji na stranici Carina.hr. (I. BOŠNJAK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter