Cigareta za lakše pušenje krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zabrana pušenja u restoranima i kaficima na jesen bi mogla biti ublažena i mogao bi to biti jedan od prvih «populistickih» poteza nove Vlade koja ce, moguce je, baš u to vrijeme još jednom morati provoditi i nepopularne mjere, odnosno smanjivati rashode u proracunu. Na takav zakljucak navodi odluka Odbora za turizam koji predlaže izmjene zakona o duhanskim proizvodima na nacin da se potpuna zabrana pušenja u kaficima i restoranima uvede tek nakon tri godine prilagodbe.

U tom razdoblju kafici do 50 cetvornih metra mogli bi birati hoce li biti za pušace ili nepušace. Veci ugostiteljski objekti, po tom bi prijedlogu, mogli zadržati i goste koji puše i nepušace ako urede posebne, suvremeno opremljene i odvojene prostore za pušace u kojima bi se mogli konzumirati hrana i pice. Promjene koje je predložio Saborski odbor za turizam zapravo su, u slovo, prijedlozi Ceha ugostitelja Hrvatske.

Da HDZ više ne stoji tako cvrsto iza zabrane pušenja, pokazuje nacin na koji je prijedlog odbora prošao na saborsku sjednicu. Od 11 clanova odbora njih šest bilo je za prijedlog, dok je pet clanova, zastupnika HDZ-a, bilo suzdržano. Potvrdili su nam to i SDP-ovac Šime Lucin i Silvano Hrelja iz HSU-a, stranke koja cini vladajucu koaliciju. Upravo je Hrelja, kao jedini clan vladajuce koalicije, glasao za izmjene zakona i omogucio da vecina clanova odbora bude za njegovo omekšavanje. Pet HDZ-ovaca bilo je suzdržano, ali da su se na odboru pojavili svi clanovi iz vladajuce koalicije, primjerice Dubravka Šuica i Stipe Gabric Jambo, prijedlog ne bi prošao. Ni HDZ ocito nije imao ništa protiv toga da se u parlamentu raspravlja o izmjenama zakona.


Podijeli: Facebook Twiter