"Čičkovina" Josipe Štefanec u Rovinju

Josipa Štefanec
Josipa Štefanec

U Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvorena je izložba "Čičkovina" autorice Josipe Štefanec. Riječ o instalaciji, koju umjetnica stvara napinjanjem čička umjesto platna na blindrame.

Kako u predgovoru autoričinog kataloga, piše Feđa Gavrilović, Štefanec varira tradicionalni oblik slike i stvara slojevite crne plohe koje se mogu lijepiti jedna na drugu. Materijali iz odjevne industrije su izvorište inspiracije za nju, a i u dosadašnjim radovima pokušavala je na vizualnom i taktilnom planu spojiti dojmove mekanog i krutog, odnosno čvrstog i raspadajućeg. 

I sama umjetnica, koja je samostalnu izložbu u Muzeju zaslužila prošlogodišnjom nagradom na Likovnoj koloniji, kaže da je uporaba tekstilnog čička kao umjetničkog alata bila spontana. Naime, isti je dvije godine neiskorišten ležao u ormaru pa ga je ona, kako doznajemo, više intuitivno upotrijebila dajući mu novi oblik i namjenu.

Inače, Josipa Štefanec rođena je 1978. godine u Dusseldorfu, a od 2007. asistentica je na Zavodu za tekstilni i modni dizajn pri Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Godine 2008. diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Peruška Bogdanića, a dvije godine ranije i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, modni dizajn. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter