Cickova potpredsjednica dala ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednica Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Marta Vidakovic-Mukic podnijela je ostavku u znak neslaganja s izjavom te udruge o neprocesuiranju zlocina nakon Oluje.

Bivša zamjenica puckoga pravobranitelja Marta Vidakovic-Mukic usprotivila se tvrdnji da nijedan pripadnik hrvatskih snaga nije osuden za zlocine u Oluji i nakon nje, što je potvrdilo i državno odvjetništvo. Prosvjedovala je i zbog dijela izjave HHO-a u kojemu se tvrdi Željko Sacic, ratni zamjenik zapovjednika Specijalne policije, zahtijevao da se obavi lažni »kriminalisticki uvidaj« nad ubijenim srpskim civilima u Gruborima 1995. te da kazneni postupak koji se zbog toga vodi protiv njega predstavlja »glavno pogonsko gorivo za Sacicevo politicko ekstremisticko djelovanje danas«.

Vidakovic-Mukic smatra da je ta tvrdnja kleveta i dodaje kako je rijec o politickome svrstavanju, što je protivno djelovanju HHO-a.

Za razliku od ostalih osam clanova Izvršnog odbora HHO-a, Vidakovic-Mukic smatra da nalog premijerke Jadranke Kosor za »diplomatskom ofenzivom« za promjenom presude generalima Gotovini i Markacu nije kršenje nacela vladavine prava, nego brzopleta reakcija premijerke na pritisak javnosti i odgovor na »situaciju politiziranja samog suda putem tužiteljstva«.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Cicak izjavio je za Hinu da Vidakovic-Mukic ima pravo na svoje stajalište, no istaknuo je da su svi ostali clanovi izvršnog odbora poduprli tekst izjave koja je, kaže, postigla rezultat jer je Državno odvjetništvo potvrdilo podatak HHO-a da nijedan hrvatski vojnik ili policajac nije osuden za zlocine tijekom Oluje i nakon nje. Željko Sacic, inace, odbacio je jucer navode HHO-a o sebi, nazivajuc ih »notornim klevetnickim tvrdnjama«.


Podijeli: Facebook Twiter