Ćićarija: Zadnja dva stočara ostaju bez polja za ispašu?

Ivan Mejak iz Podgaća uzgajivač je istarskog goveda
Ivan Mejak iz Podgaća uzgajivač je istarskog goveda

Prije stotinjak godina u Podgaćama, jednom od četrnaest sela Ćićarije živjelo je petstotinjak stanovnika i bilo gotovo tisuću grla krupne stoke te dvije, tri tisuće ovaca. Danas je u selu od 63 kućna broja svega četrdesetak stanovnika, sedamdesetak goveda dok su ovce gotovo iščezle. Ivan Mejak iz Podgaća, najveći je uzgajivač istarskog goveda na Ćićariji, uzgaja šezdesetak grla uglavnom radi mesa i time nastavlja obiteljsku tradiciju. Stoka je većinom na otvorenom; ljeti na ispaši na Gajskom polju, a zimi se hrani sijenom. Stočarstvom u sustavu krava - tele bavi se i Damir Medica. U njegovoj je štali šest grla krupne stoke, također ih uzgaja radi mesa i većinom za vlastite potrebe. Još dva poljoprivrednika u selu drže kravu, dvije pa bi po tome Podgaće iako je u odnosu na prohujala vremena stočarstvo u njima u najmanju ruku desetkovano, bile najjače stočarsko selo na Ćićariji.

Specifičan oblik privatnog vlasništva

Nekada je gotovo svako domaćinstvo u četrnaest sela laniške općine, teritorijalno najveće, ali stanovništvom najsiromašnije istarske općine na čijih 144 četvornih kilometara živi tek 329 stanovnika, imalo stoku. Danas se stočarstvom osim u Podgaćama, još bave u Prapoćama i nešto malo u Lanišću. Tragedija je, kažu stočari, da se upravo u Podgaćama sprema nacionalizacija privatnih seoskih dobara. Državno odvjetništvo traži naime da se seoska dobra upišu kao zemljište u državnom vlasništvu. Seoska dobra ili komunele kako ih nazivaju u mjesnom govoru, specifičan su oblik privatnog vlasništva i postoje samo na području Ćićarije gdje su ih mještani stekli zajedničkom kupnjom velikih pašnjačkih i šumskih površina od Austro-Ugarske, početkom 19. stoljeća, i uglavnom ih koristili za zajedničke potrebe.

Rješenjem Općinskog suda u Puli, odnosno zemljišnoknjižnog odjela nalaže se međutim upis prava vlasništva u korist Republike Hrvatske župnoga stana i škole u vlasništvu Općinskog odlomka Slum i to, tvrde na istarskom Krasu, temeljem Zakona o proglašenju imovine zemljišnih i njima sličnih zajednica te krajiških imovnih općina općenarodnom imovinom iz 1947. godine. Općinski sud u Puli, Zemljišno knjižni odjel Buzet, donio je pak rješenje da se dopušta upis na nekretninama Općinskog odlomka Podgaće, dakle seoskog dobra, i to katastarskih čestica - pašnjaka.

Damir Medica koji se stočarstvom bavi dvadesetak godina, a poljoprivredu ima registriranu u sklopu obrta, reći će da je sve seosko dobro u Podgaćama podijeljeno i parcelirano. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter