Ćićarija u srcima treće generacije Ćića u Argentini

Voditelji na proslavi jubileja (Facebook stranica Bar Croata)
Voditelji na proslavi jubileja (Facebook stranica Bar Croata)

Prvo desetljeće argentinskog radija Bar Croata svečano obilježeno nedavno u Rosariju ne bi bila za nas vijest da jedan od osnivača radijskog programa i voditelja nije Ivan Grbac, porijeklom iz Istre, pripadnik treće generacija Ćića u Argentini. Djed mu se rodio u Podgaćama na Ćićariji, pa se i Ivan, iako živi u Argentini, osjeća Istrijanom i Hrvatom.

Ivan nam se prvi puta obratio prije nekoliko godina te uz opasku da uvijek prati Glas Istre na internetu i traži vijesti o Ćićariji, zaželio da mu pošaljemo sliku općinske zastave i grba Lanišća koju je zapazio u Glasu Istre.

Hrvatska zajednica

- To bi puno značilo meni i mojim poznanicima u gradu Rosario u kojem živi puno Istrijana, napisao je tada. Sada nam je preko Facebooka poslao informacije o obljetnici radija koje je kao gost bloger prenio i za HRT-ov Glas Hrvatske.

Procjenjuje se da u pokrajini Santa Fe živi oko 54.000 Hrvata i njihovih potomaka, većinom u Rosariju, gradu u kojem je hrvatska zajednica veoma aktivna. Među angažiranijima su upravo voditelji radijskog programa Bar Croata koji slavi svojih prvih deset godina emitiranja nastojeći zadržati povezanost s domovinom svojih djedova za koju su i oni sami čvrsto vezani.

- Bar Croata pokrenuli smo slučajno nakon što je 2005. godine tadašnji hrvatski nogometni reprezentativac Aljoša Asanović s novinarom Andrijom Kačićem Karlinom u Rosariju promovirao knjigu "Vatreni lakat", prisjeća se Grbac u svom blogu kojeg je sa španjolskog prevela Mariana Campera. Zajedno sa svoja dva prijatelja Javierom Šantićem i Jorgeom Vukovićem Grbac je tada Asanoviću postavljao zanimljiva i precizna pitanja, i to je bio prvi poticaj da pokrenu radijski program Bar Croata.

Na početku je bilo teško, no s vremenom je Bar Croata stekao povjerenje slušatelja, ali i prijatelja širom Argentine, a potom i iz inozemstva.

- Govorimo o povijesti, politici, turizmu, folkoru, vijestima iz argentinske i južnoameričke zajednice, no ponajviše o glazbi, staroj i suvremenoj. Tu su i intervjui, pozivi i posjeti svih naših sunarodnjaka i Hrvata koji s nama žele podijeliti svoje priče. Posebno nas se dojmio posjet hrvatskih ratnih veterana iz Domovinskog rata. Trenutačnu redakciju uz Javiera i mene čine Ana Maria Šonjić, Carlos Bukovac i Tina Zarić. Vodimo se svojim idejama i uvjerenjima, braneći slobodu i hrvatske vrijednosti, kaže Ivan.

Tečaj hrvatskog

Na radijskim obljetnicama se dijele zlatna, srebrna i brončana nagrada "Hrvatski identitet", simbolično priznanje za kulturni i institucionalni rad te trud uložen u očuvanje vrijednosti i osjećaja svojstvenih hrvatskoj naciji.

- Prije nekoliko godina osnovali smo i Hrvatski društveni i kulturni klub "Bar Croata Social y Cultural", u sklopu koga organiziramo razne aktivnosti. Tu je i nastala ideja o tečaju hrvatskog jezika. Vodi ga hrvatska profesorica nastanjena u Rosariju koja je ovdje zasnovala obitelj, kazao nam je Ivan Grbac. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter