Ćićarija pod snježnim pokrivačem, velika tuča u Marčani i okolici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi ovosezonski snijeg zabijelio je istarski sjever. Kiša je iznad petstotinjak metara nadmorske visine prešla u snijeg pa su Ćićarija i Učka osvanule pod snježnim pokrivačem koji mjestimično doseže i do petnaestak centimetara. Snijeg je u Lanišću, počeo padati oko 5 sati ujutro nošen jakom burom, ponegdje s olujnim udarima koja doprinosi osjećaju hladnog vremena. Ceste na području laniške općine prohodne su uz obaveznu upotrebu zimske opreme. 

Kako javlja meteorološki portal Istramet, rano jutros se između Istre i Cresa razvila jaka grmljavinska ćelija koja je mjestimično donijela vrlo obilnu tuču. Tučom se zabijelio velik dio općine Marčana, pa i Duga uvala gdje je tuča stvorila ledeni pokrivač. Suradnici Istrameta dojavljivali su da je jače tuče bilo i na Žminjštini, pogotovo u okolici Cera, te u okolici Valture. U dijelu južne Istre nakratko su, javlja također Istramet, zalepršale i krupne pahulje snijega. Promet je zbog leda na kolniku bio otežan.

Sjeverna Istra pogođena je obilnom kišom, pogotovo područje Umaga i podnožje Učke. I u nastavku dana očekuje se nestabilno i osjetno hladnije vrijeme. (G. ČALIČ ŠVERKO, Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter