Cicarija: Opožareno preko sto hektara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju u 4 sata lokaliziran je, a u 12 sati u cijelosti ugašen požar velikih razmjera koji je dan ranije izbio izmedu Sluma i Genetskog centra na Cicariji.

Borba sa vatrenom stihijom potrajala je citav dan i dobar dio noci, a suzbijanju požara pridonijeo je snijeg koji je nocu zabijelio obronke istarskog Krasa. Na zgarištu je prijepodne još uvijek dežuralo 20 vatrogasaca iz JVP Buzet, Umag, Pazin i Labin te pedeset djelatnika Hrvatskih šuma, njihovih interventnih ekipa.

Niti jednom naselju, rekao je Dino Kozlevac, zamjenik nacelnika Stožera zaštite i spašavanja i zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice, nije prijetila direktna opasnost. Postojala je jedino mogucnost da se vatra uz željeznicku prugu proširi prema Sloveniji, ali je još uvijek bila daleko od granicnog prijelaza. Požar se nocu sa subote na nedjelju, širio i prema Raspadalici u pravcu Buzeta, a vatrena linija protezala se kilometrima uz rub Cicarije, iznad buzetske kotline.

Procjenjuje se da je požar zahvatio preko 100 hektara površine. Izgorjela je bjelogoricna šuma, nešto borova, suha trava i nisko raslinje, a vatra je, pretpostavlja se, izbila kada je uslijed jake, na udare orkanske bure, puknuo vez na dalekovodu, a iskra zapalila suho raslinje. Vatrogasci iz svih istarskih vatrogasnih postrojbi u izuzetno teškim uvjetima gasili su požar, a samo gašenje otežavala je olujna bura koja je mjenjala smjer, nepristupacan teren i veliki dim.

- Zadovoljni smo obavljenim poslom, nitko nije ozlijeden, no imamo dosta kvarova. Zbog niskih temperatura koje su se nocu spustile i do -12 stupnjeva Celzija, dok su udari bure dosizali i do 130 kilometara na sat, ledila se voda u mlaznicama, pucale su cijevi, oštecene su pumpe za vodu i sustavi za kocenje. U intervenciji na Cicariji sveukupno je sudjelovalo oko 220 vatrogasaca, policajaca, djelatnika buzetskog Pogona Elektroistre, šumara, cestara... Dosta se mještana javilo za gašenje požara, no buduci oni ne smiju gasiti, ukljucili su se kao logistika.

Vatrogasci su obranili, doduše prazne, objekte Genetskog centra na Nugljanskom krasu i obližnju, omanju vikendicu. Zbog brzog širenja požara, evakuirano je nekoliko konja nedaleko Sluma. Sela na Cicariji nisu bila direktno ugrožena, no vatra je stigla nadomak Robinzonskog kampa Raspadalica, na samoj litici iznad Buzeta, na 550 metara nadmorske visine, a u jednom trenutku približila se farmi sa 120 ovaca i 50-tak janjaca obitelji Zlatic kod Sluma. Bila je dovoljna samo jedna iskra pa da drvena baraka i sijeno planu poput šibice, no do toga na srecu, nije došlo.

Farma je obranjena no Zlatici su ipak pretrpjeli veliku štetu. Sreca u nesreci bila je i ta da su se ovce djelomicno i same "obranile". Popasle su travu oko farme pa se vatra sporo širila, a zaustavljena je pedesetak metara nadomak farme i zaobišla ju. U požaru su Zlaticima stradale površinske cijevi pa je farma ostala bez vode. Trenutno ovce hrane u štali jer imaju janjce. Za petnaestak dana namjeravali su ih pustiti vani na pašu no to sada nece biti moguce. U krugu od nekoliko kilometara ostali su bez pašnjaka.

- Ne znam kako ce ovce prezimiti. Morat cemo tražiti pomoc barem da si kupimo sijeno i ukopamo cijevi za vodu, požalio nam se Branko Zlatic. Dodao je da su vatrogasci radili u nemogucim uvjetima, zbog orkanske bure i vrlo niskih temperatura.

Zapovjednik pazinskog JVP-a Serdo Šilic, kaže da su vatrogasci citavu noc proveli na terenu. Zatekli smo ga na dežurstvu kod Raspadalice. Rekao nam je da u svom osamnaest godina dugom vatrogasnom stažu nikada nije gasio požar u tako ekstremnim vremenskim uvjetima.


Podijeli: Facebook Twiter