Ćićarija: Nakon žilet žice, na granicu stavljen i portun

Portun na zabačenoj cesti Vodice - Golac
Portun na zabačenoj cesti Vodice - Golac

Na državnoj granici u Istri ponovo je živo. Zbog bojazni od izbjegličke krize, u prosincu pretprošle godine slovenska je vojska postavila žilet žicu kod pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec te graničnog prijelaza Jelovice - Podgorje na Ćićariji da bi proteklih siječanjskih dana kada su se temperature spuštale i ispod deset stupnjeva Celzijevih, ponovo zasukala rukave.

- Slovenci sijeku šumske prosjeke nedaleko od Jelovica gdje će uskoro postaviti žicu i navodno u cijelosti ograditi državnu granicu. Na bijelu cestu Vodice - Golac postavili su željezni portun, dojavili su nam uznemireni mještani pograničnih sela na sjeverozapadu Ćićarije.

Dani otvorenih vrata

Tragom dojave, obišli smo bijelu cestu Vodice - Golac, izgrađenu 1848. godine. Najstariji prometni pravac koji je iz unutrašnjosti vodio prema Istri, više nije u funkciji. Granica je udaljena oko 3,5 kilometara od Vodica no na tom mjestu nema graničnog prijelaza niti je riječ o graničnom punktu, već se rampa simbolično podiže jednom godišnje u rujnu na "Dan otvorene granice Vodice - Golac" u sklopu suradnje tri općine; Lanišće, Hrpelje-Kozina i Dolina-San Dorligo della Valle, koje se protežu na području Krasa, hrvatskog, slovenskog i talijanskog. Tog je dana posjetiteljima manifestacije prijelaz hrvatsko-slovenske granice na cesti Vodice- Golac, moguć s osobnom iskaznicom. Dojave mještana pokazale su se točnima. Pored dosadašnje rampe na zabačenoj su cesti doista postavljena velika metalna vrata.

U Jelovicama, selu na krajnjem sjeverozapadu laniške općine kažu da je slovenska vojska proteklih dana sjekla šumu uz šumski put koji odvaja hrvatski od slovenskog dijela Ćićarije te će vjerojatno žicom ograditi čitavu državnu granicu.

- Slovenija štiti svoju granicu, kratko će prokomentirati 69- godišnja Slavica Čendak iz Jelovica te dodati da se radovi odvijaju već desetak dana, a da se hrvatska strana ponaša kao da to nije njen problem. (Napisala Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter