Ćićarija: Jedan dan slobodno preko granice

Vodice - Golac
Vodice - Golac

Manifestacija "Otvorena granica na Ćićariji" započela je u subotu u podne podizanjem granične rampe na državnoj međi na cesti Vodice - Golac.

Simboličnom spajanju graničnih općina prisustvovali su laniški načelnik Neven Mikac, načelnik općine Hrpelje-Kozina Zvonko Benčič Midre te načelnica općine Dolina Fulvia Premolin. U slovenskom je Golcu uslijedilo predstavljanje obnovljenog izvora te projekta "Otkrivamo Ćićariju II".

U kasnim poslijepodnevnim satima u Vodicama se održao kulturnoumjetnički program na kojem je nastupila Ženska vokalna skupina Lanišće, Buzetski pučki teatar, duo Andreja Hrvatin i Matic Štavar, Folklorna skupina Stu ledi te duo Sandi i Saša.

Načelnik Mikac u svom je govoru podsjetio na slavne dane plodnog kraškog kraja prije depopulacije, ali i ponovo izrazio nezadovoljstvo zbog zanemarivanja krajnjeg sjevera hrvatskog dijela Istre.

Susret je okupio dvjestotinjak posjetitelja, a tijekom čitavog dana na Ćićariji su se mogli vidjeti biciklisti i izletnici koji su s posebnim dnevnim kartama slobodno prelazili granicu s obje strane.

Uz autohtone proizvode i suvenire koji su se prodavali na manifestaciji posebnu je pozornost izazvao osebujni njemački umjetnik Heinz Aschendorf koji od limenog otpada stvara osebujne likove. U Dane se prije 13 godina preselio iz Frankfurta.

Manifestacija "Otvorena granica na Ćićariji" održava se drugu godinu za redom s ciljem podupiranja aktivnosti namijenjenih poboljšanju dobrosusjedskih odnosa između Slovenije, Italije i Hrvatske te poticanju suradnje u kulturi, sportu, gospodarstvu između susjednih općina koje zasad još uvijek dijeli schengenska granica. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter