Cibalia autogolom Gojkovića razočarala ''Drosinu''


Slaba i neefikasna predstava Istre 1961 rezultirala je domaćim porazom od vinkovačke Cibalije. Nisu gosti puno pokazali, nisu čak ni pogodak zabili, ali su zahvaljujući autogolu domaćih odnijeli iz Pule tri vrijedna boda. ''Zeleno-žuti'' su prije i nakon toga 
pretežito imali loptu u svojim nogama, no kako nisu s njom učinili ništa vrijedno poravnanja, a kamoli preokreta, s travnjaka su ispraćeni pogledima i povicima razočaranja. Umjesto mirnog kompletiranja momčadi u završnici prijelaznog roka, pred njima je sada težak period iskupljenja.

Psihološki pritisak

Igrati se počelo prilično usporenim tempom, koji je djelomično uvjetovan i toplom pulskom večeri, teškom za trku po zelenom travnjaku. S vremenom su se domaći nogometaši ipak počeli nametati, prvenstveno u posjedu lopte koji je u početku bio osjetno na njihovoj strani. Nije im donosio čiste i izrađene prilike, ali je sabio Vinkovčane na njihovu polovicu i orijentirao ih isključivo na obranu svoga gola.

Teško su ih domaćini od početka probijali, vezni red Istre 1961 uglavnom je prebacivao loptu s jedne na drugu stranu tražeći prazan prostor, dok je u trenucima kad bi lopta bila 
u nogama gostiju, David Puclin izlazio prema naprijed, pritiskao igrače Cibalije i vrebao pogrešku koja bi otvorila priliku za pogodak.

A onda se dogodilo najgore što se Puljanima moglo dogoditi. Štrkalj je krenuo s 
30-ak metara i nanizao dvojicu igrača, pa dao loptu na stranu odakle je Kordić ubacio pred vrata i natjerao Renata Gojkovića da intervencijom ispred nadolazećeg Štrkalja s pet metara ubaci loptu u vlastitu mrežu i dovede Cibaliju u vodstvo!

Drugi ovosezonski autogol pulskog stopera srušio je svaku intenciju o psihološki 
samouvjerenom nastupu Puljana u ovoj utakmici. Prednost Vinkovčana svalila je na njih psihološki pritisak kojem se do kraja utakmice nisu othrvali.

Demoralizirajući impuls

Kad su igrači nervozni u kretnjama, primanju i prosljeđivanju lopte, teško se nametnuti neovisno o stavu protivnika. Tako Cibalia nije imala težak posao odolijevati u nastavku, premda su se i njima potkradale pogreške. Da je jednu takvu Karamarkovu već na otvaranju drugog dijela iskoristio Puclin, koji je nastavio igrati ofenzivnije uz samozatajnog Maksimovića, možda bi se Puljani vratili ''u igru''.

S istekom sat vremena igre domaći je trener povukao prvi potez u namjeri da zaokrene 
nepovoljan tijek utakmice. Umjesto izmorenog Ofosua, u igru je uveo napadača Marija Jelavića. Istra 1961 već je tada u potpunosti preselila na 30-ak metara od gola Cibalije, ali dalje od toga išlo je teško, vrlo teško, uz demoralizirajući impuls s tribina još i teže. Težak će, nakon ovog poraza, biti i nastavak sezone za ''zeleno-žute''.

(Dameo RAMIĆ-KOVAČIĆ)Podijeli: Facebook Twiter