CIA-in Snowden u iščekivanju optužnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zaposlenik CIA-e Edward Snowden (29), koji je medijima otkrio povjerljive informacije o američkom nadzoru telefonskih i internetskih komunikacija, tehnički je slobodan napustiti Hong Kong u bilo kojem trenutku, kazali su Reutersu hongkonški odvjetnici, a jedan od njih mu je savjetovao da to učini što prije.

Snowdena američko pravosuđe još ni za što nije optužilo i nije subjekt ekstradicijskog zahtjeva. Ako Washington zatraži njegovo izručenje, o tome će odlučivati sud na kojem će se Snowden moći braniti, kažu stručnjaci. Međutim, njegova bi najbolja opcija ipak mogao biti da što prije ode iz Hong Konga, ako to već nije učinio. "Da sam na njegovom mjestu, otišao bi što prije na neko mjesto s naklonjenijim pravosuđem, svakako prije nego što SAD ida zahtjev za izručenje", kazao je odvjetnik Kevin Egan, koji ima iskustva s takvim slučajevima.

Velika nepoznanica bi u Snowdenovom slučaju mogla biti Kina. Iako ima određenu autonomiju, Hong Kong ipak polaže račune Pekingu koji može iskoristiti svoje pravo veta na bilo koju presudu mjesnog suda. Kineska vlada još uopće nije komentirala ovaj slučaj, a hongkongška administracija samo je priopćila da će postupati prema zakonu.

Američko pravosuđe pokrenulo je kriminalističku istragu protiv Snowdena, ali ona je u početnoj fazi, kazali su dužnosnici u Washingtonu. 

Edward Snowden (29) odjavio se iz svog hotela u Hong Kongu u ponedjeljak i od tada mu se gubi trag. Pretpostavlja se, međutim, da je i dalje na području Hong Konga. Snowden je prošli tjedan britanskom Guardianu otkrio da američke agencije prikupljaju milijune podataka iz telefonskih komunikacija i s interneta iz cijelog svijeta. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u međuvremenu da je pokrenulo istragu o curenju informacija i da je Snowden podložan kaznenom progonu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter