CIA i FBI savjetuju ukrajinsku vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseci pripadnika obavještajnih službi i savezne policije SAD-a savjetuju ukrajinsku vladu, piše u svom nedjeljnom izdanju njemački list Bild.

Pozivajući se na neimenovane njemačke izvore bliske obavještajnim službama Bild am Sonntag navodi kako agenti CIA-e i FBI-ja pomažu Kijevu da okonča pobunu na istoku Ukrajine te da na učinkovit način ondje upostave sigurnost. Bild također piše da agenti nisu izravno angažirani u sukobima s proruskim separatistima te da je njihova aktivnost ograničena na glavni grad Kijev.

Agenti FBI-ja pomažu Kijevu i u borbi protiv organiziranog kriminala, prenosi list, navodeći da je specijalizirani tim stručnjaka za financijska pitanja angažiran i u nastojanjima da se otkrije podrijetlo imovine bivšega ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Privremena ukrajinska vlada osnovana je krajem veljače, nakon jednomjesečnog prosvjeda protiv svrgnutoga proruski orijentiranog predsjednika. Bijela kuća potvrdila je u travnju da je direktor CIA-e John Brennan posjetio Kijev u sklopu radne turneje po Europi, što je službena Moskva osudila.  (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter