CIA gradi tajnu bazu u Jemenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka Središnja obavještajna agencija (CIA) gradi tajnu zracnu bazu na Bliskom istoku koja ce služiti za izvodenje napada bespilotnim letjelicama u Jemenu, izvijestio je u srijedu New York Times pozivajuci se na izjavu jednog americkog dužnosnika.

Izgradnja baze je znak da Obamina administracija planira proširiti rat u Jemenu protiv ogranka Al Kaide koji je u više navrata pokušao provesti teroristicke urote protiv Sjedinjenih Država, navodi list. Americke tajne operacije u Jemenu trenutacno izvodi Zajednicko zapovjedništvo za specijalne operacije (JSOC), uz pomoc CIA-e i uz odobrenje krhke autoritarne vlasti u Sani.

No, s jemenskom vladom na rubu kolapsa, dužnosnici Obamine administracije su zabrinuti da buduca vlada možda nece podržavati americke operacije. Stavljanjem operacije pod nadzor CIA-e, ona se može izvoditi kao "tajna akcija", bez potpore zemlje domacina, istice NY Times.

Izgradnja baze još je jedna potvrda da administracija vidi naoružane bespilotne letjelice kao oružje izbora za lov i ubijanje militanata u zemljama gdje je velika americka vojna prisutnost neodrživa. Otkako je preuzeo dužnost, americki predsjednik Barack Obama drasticno je pojacao CIA-ine zracne udare bespilotnim letjelicama u Pakistanu, kojih je ove godine izvedeno više od 25.

Americki dužnosnik nije želio otkriti u kojoj se zemlji gradi baza CIA-e, ali je kazao da ce najvjerojatnije biti završena do kraja godine. TV mreža Fox News u svom izvješcu sugerira da se baza gradi u podrucju Perzijskog zaljeva.

Rasprave o tome da CIA preuzme operacije u Jemenu pocele su prošle godine, rekao je dužnosnik, prije politickog ustanka i nasilja koje je izbilo u zemlji u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prošloga mjeseca vojska je obnovila svoju kampanju zracnih napada u Jemenu, koristeci bespilotne letjelice i borbene zrakoplove za napad na militante Al Kaide. Jedan od napada bio je usmjeren protiv Anvara al-Avlakija, radikalnog islamskog klerika rodenog u SAD-u, koji je jedan od vodecih ljudi jemenskog ogranka Al Kaide, poznatog pod nazivom Al Kaida Arapskog poluotoka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter