Château Béla

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Riesling
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Château Béla
Lokacija: Šturovo / južna Slovačka
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: sirovi škampi na ledu
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 105 kuna (Wine Searcher)

Kad čovjek dugi niz godina provede u ugostiteljstvu upozna mnogo divnih ljudi iz cijeloga svijeta. Jedan od meni najdražih gostiju je Mihal Blaha iz Bratislave koji u Hrvatsku dolazi od 1988. Vrlo uspješan marketinški stručnjak ujedno je i ljubitelj vina te mi svaki put donese par boca dobrih slovačkih. I svaki se put nanovo iznenadim kvalitetom slovačkih vina te dizajnom pakiranja.

Stoga sam odlučio podijeliti s vama svoju impresiju jednog slovačkog vina i predstaviti iz rizling podruma Chateau Bela, koji se nalazi u blizini mjesta Šturovo na samoj granici Mađarske i Slovačke, a spada u južnoslovačku vinsku regiju. Chateau Bela u vlasništvu ima osim podruma i prekrasan hotel s dobrim restoranom, a jedan od suvlasnika je poznati njemački vinar Egon Müller koji je i vlasnik vinarije Weingut Egon Müller u mjestu Scharzhof, koji se nalazi u regiji Mosel, točnije u kotaru Saar.

Vinarija je iznimno cijenjena u cijeloj Njemačkoj, a najbolja vina dolaze iz vinograda Scharzhofberg. On je jedan od manjih, ali renomiranih proizvođača rizlinga u regiji Mosel. Château Belá ima dugogodišnju povijest vinarstva, a od 2001. godine u suradnji s Egonom Müllerom digli su nivo kvalitete slovačkih rizlinga. Nakon berbe koja je bila u prvoj polovici rujna, vino je odležalo u inoksu osam mjeseci te je potom još tri mjeseca provelo u boci pred puštanje na tržište.

Vino ima lijepu zelenkastožutu boju s malo tamnijim rubovima, kristalno je bistro i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, miris je fin i vrlo ugodan. Prvo dolaze note bijeloga cvijeća, potom malo bagremovog meda, a onda se pojavljuje i tipični rizlingov miris petrolejskih nota. U drugom planu nazire se i blagi metani miris koji se zna javljati kod rizlinga, ali i malo finih nota tropskog voća poput ananasa i manga.

Vino je poluslatko i toplo te djelomično mekano, a s druge strane svježe te vrlo mineralno i punoga tijela. Uravnoteženo je jer ima odličan balans neprovrela šećera i kiselina koji se u ustima izvrsno nadopunjavaju tako da na kraju ostaje ugodan osjećaj. U ustima ima izraženu intenzivnost i dosta traje te ima finu kakvoću. Vino je harmonično i spremno za trošenje te u dobrim uvjetima čuvanja može poživjeti barem 10 godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter