Chrome OS stiže sljedece godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Google je komercijalnu verziju operativnog sustava Chrome odgodio za 2011. godinu, ali ce ove godine napraviti prijenosnik s beta verzijom tog sustava koji ce dijeliti programerima i partnerima.

Google vec neko vrijeme najavljuje predstavljanje operativnog sustava za netbook prijenosna racunala koji bi trebao nositi naziv Chrome OS.

Finalna verzija tog sustava nece biti spremna za komercijalnu distribuciju prije 2011. godine, ali ce Google još ove godine imati spremno prijenosno racunalo s beta verzijom Chrome OS-a.

Namjena tog racunala bit ce prezentacija novog operativnog sustava partnerima i razvojnim timovima koji bi trebali izradivati softver za Chrome OS.

Slican status trenutno ima i Googleov mobilni telefon Nexus One koji se više ne nalazi u slobodnoj prodaji, ali ga proizvodaci softvera za Android mogu dobiti od Googlea kao testnu platformu.

Za proizvodnju Googleova netbooka angažiran je tajvanski Inventec koji je, prema lokalnom portalu Digitimes, vec proizveo 75.000 racunala po Googleovoj narudžbi.

Zasad se ne zna puno o hardverskim specifikacijama osim da ce glavni procesor biti Intelov Atom Pine Trail. Google je na upit o ovom projektu odgovorio da ce moci više toga reci prije kraja godine.


Podijeli: Facebook Twiter